Demonstrace Kurdů v Kobani proti politice tureckého prezidenta Erdogana

Demonstrace Kurdů v Kobani proti politice tureckého prezidenta Erdogana Zdroj: Lenka Klicperová

Demonstrace Kurdů v Kobani proti politice tureckého prezidenta Erdogana
Demonstrace Kurdů v Kobani proti politice tureckého prezidenta Erdogana
ženské jednotky YPJ na frontě proti Islámskému státu
 Pohřeb padlých bojovníků a bojovnic kurdských YPG a YPJ v Kobaní. Padli v bojích proti IS na Eufratu v severní Sýrii
 Pohřeb padlých bojovníků a bojovnic kurdských YPG a YPJ v Kobaní. Padli v bojích proti IS na Eufratu v severní Sýrii
7
Fotogalerie

V Praze byl na žádost Turecka zatčen bývalý lídr syrských Kurdů Salih Muslim. Označují jej za teroristu, přitom jeho syn padl v boji s Islámským státem

Bývalý lídr syrských Kurdů Salih Muslim byl zatčen v noci ze soboty na neděli v Praze na základě žádosti turecké vlády a na základě zatykače Interpolu. Turecká vláda zřejmě na Muslima vydala zatykač už v roce 2016 a označuje jej za teroristu napojeného přímo na PKK v syrské Rojavě. Strana Kurdských pracujících (PKK) je Tureckem (ale i EU a USA) považována za teroristickou organizaci. Jejím hlavním cílem je boj za práva Kurdů a vytvoření nezávislého kurdského státu. Jak celá záležitost ovlivní česko-turecké vztahy a zda bude Muslim vydán do Turecka (kde ho určitě čeká nejvyšší tres), zatím nikdo nechce komentovat. YPG/YPJ, což jsou mužské a ženské obranné lidové jednotky syrských Kurdů, v minulosti měly otevřenou právě v Praze kancelář a chtěly zde shánět podporu pro syrské Kurdy a jejich boj proti Islámskému státu. V ČR žádnou oficiální ani neoficiální podporu ale nezískaly, jak potvrdila při zahájení operace na dobytí Rakky přímo Nasrin Abdullahová, která se v Praze osobně účastnila otevření kanceláře YPG/YPJ. Abdulláhová je nejvyšší velitelkou ženských jednotek YPJ.

Policie ČR vydala v souvislosti se zadržením Saliha zatím jen stručné vyjádření: „Pražská policie zadržela v noci ze soboty na neděli na základě předběžného souhlasu státního zástupce 67letého cizince, který byl v hledáčku tureckého Interpolu. Zadržený byl po provedení nezbytných úkonů umístěn v policejní cele. O jeho zadržení byli cestou mezinárodně právní spolupráce informováni pracovníci Interpolu Ankara. Policie ČR bude dále postupovat standardně dle zákona č. 104/2013Sb., o mezinárodní justiční spolupráci ve věcech trestních,“ uvádí na Twitteru.

 

Pokud bude Salih Muslim skutečně vydán do Turecka, bude to znamenat zřejmě trest nejvyšší. Jde víceméně o byznys, protože Česko má pohledávky u turecké vlády, které se snaží vydobýt zpět (stavba elektrárny Adularya), a nepotřebuje mít s Tureckem nepřátelské vztahy. Zda se případné vydání Muslima nějak odrazí na vydání dvou zadržených a odsouzených Čechů – Farkase a Všelichové – se dá zatím jen spekulovat. Dá se předpokládat, že to nebude priorita jako miliardová pohledávka. Ankara viní Muslima s přímého napojení na PKK. Propojení PYD a PKK je věcí, o které se v syrské Rojavě nemluví, ale které je zřejmé. Lídrem PKK je Abdullah Ocallan, uvězněný na doživotí ve věznici na ostrově Imrali. Syrští Kurdové jsou však také podporováni již několik let koalicí bojující proti Islámskému státu vedenou USA. USA vyzbrojovaly právě jednotky syrských Kurdů a dalších národnostních minorit, které bojují pod označením SDF (Syrské demokratické síly).

Byli to právě Kurdové, kteří na svá bedra vzali tíhu pozemních bojů proti Islámskému státu. „Syn Sáliha Muslima Sirwan (to znamená kurdsky bojovník) padl v boji proti islamistům v Kobani,“ komentoval tuto citlivou záležitost zdroj napojený na iráckou kurdskou vládu, který si nepřál být jmenován. Podle něj byl Muslim na seznamu teroristů vydaném tureckou vládou několik měsíců, nenapadlo jej ale, že ho zatkne některá z evropských zemí. Syrští Kurdové, v jejichž čele stál Muslim až donedávna, od začátku války tvrdí, že jim nejde o nezávislý stát, ale že chtějí být integrální součástí Sýrie a s režimem Bašára Asada spolupracují.

Turecko v současné době vede ofenzívu proti syrským Kurdům v Afrinu. Turecká armáda a milice FSA (bývalá Svobodná syrská armáda) placené Tureckem vpadly do Afrinu. Postupují rychle, hůře vyzbrojení Kurdové zatím proti nim nemají moc šancí. V boji je zatím nepodpořil jejich dosavadní spojenec USA. Podpory se jim zatím dostalo pouze od šíitských milic podporovaných Íránem a loajálních vládě Bašára Asada. Konvoje těchto milic v posledních dnech dorazily do Afrinu, nicméně postup tureckých vojsk zatím nezpomalily.