ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Shutterstock.com

Revoluce v medicíně zvaná BonoFill: Izraelská firma vypěstovala lidské kosti v laboratoři

Izraelská biotechnologická společnost Bonus BioGroup právě vkročila do druhého kola testů klinické studie, jejímž cílem je vypěstovat lidské kosti v laboratoři. První kolo začalo už před čtyřmi lety, zúčastnilo se ho 32 pacientů a dopadlo podle odborníků velmi úspěšně. Mohlo by to předznamenat další revoluci v medicíně.

Proces pro opětovné vytváření kostí v laboratoři zní jako sci-fi. Vědci pomoci liposukce vezmou z těla tukové buňky, z nichž oddělí buňky, které „opravují“ v kostech zranění. Izolované buňky se poté pěstují v bioreaktoru, který simuluje lidské tělo. Informoval o tom web The Times of Israel.

Po dvou týdnech se nové buňky pomoci injekce vloží do pacientovy zraněné kosti ve formě tisíců malých žijících částí, které firma pojmenovala BonoFill.



Nová kost v pacientovi je živá. BonoFill jí posílí a kost vyroste spolu s pacientem, což se obzvlášť hodí, pokud je nemocným dítě. BonoFill však může vyřešit také problémy s osteoporózou, oslabením kostí při rakovině, infekcí nebo zničenou kostí po nehodě. Po úspěšné léčbě je nová kost až sedmkrát silnější než ta původní.

Jedním z klíčových bodů je také cena, která je podle izraelských expertů nižší než cena za operaci, která nemusí být úspěšná a tak efektivní.