Ekokrálovna Alžběta: Plánuje solární panely na střeše Buckinghamského paláce, teď jde do boje proti plastům

Ze spolupráce britské královny Alžběty II. se slavným přírodovědcem, 91letým sirem Davidem Attenboroughem, se zrodil výjimečný plán. Panovnice s vědcem v minulosti hovořila o založení sítě národních parků napříč Commonwelthem. Nyní dala zelenou ekologickým změnám, které se dotknou jak královské domácnosti, tak všech míst dostupných veřejnosti, jež se nacházejí v objektech vlastněných Windsory.

Na příště se v královské domácnosti nebudou moct používat plastové slámky a plastové láhve. Přizpůsobit se budou muset především dodavatelé potravin. Vše bude muset být dodáváno v recyklovatelných papírových obalech a dále servírováno na porcelánu či skle.

Mluvčí Buckinghamského paláce médiím sdělil, že v královské rodině panuje ohledně záležitosti konsensus. Ačkoliv poslední zeleně orientovaná iniciativa přichází s největší pravděpodobností od samotné královny, největším ekologickým bojovníkem je u Windsorů princ Charles.

Ekolog Charles

Následník trůnu nedávno dokonce o nebezpečí, jež představují tuny plastového odpadu v oceánech, mluvil na veřejnosti. Zmínil, že „svět čelí ekologické katastrofě, která bude mít na lidstvo zásadní dopad“. O možnostech, jak postupně proměnit strategie potravinářského průmyslu, jednal se zástupci firem Marks&Spencer, Waitrose a Pepsi.

Většina platových obalů je dnes před vyhozením použita pouze jednou. Britové například ročně spotřebují na 7,7 miliard plastových lahví, tj. 16 miliónů denně. Ročně je pak na Zemi vyprodukováno na 300 miliónů tun plastu. Deset procent skončí v oceánech. Odhaduje se tak, že do roku 2050 bude v mořích větší množství plastu než ryb.

Soláry na střeše Buckinghamského paláce

Plasty v oceánech neškodí pouze mořským živočichům, kteří je nemohou strávit. Plastové mikročástice se prostřednictvím konzumace ryb a mořských plodů dostávají také do lidských organismů.

Nová iniciativa královské rodiny by mohla v kampani proti dalšímu zamořování životního prostředí pomoci. „Eco-friendly“ se v současné době stává také Buckinghamský palác, jehož rekonstrukce bude probíhat deset let. Na jejím konci budou na střeše královského sídla například solární panely. Přestavba bude v přepočtu stát více než deset miliard korun.