Evropský verdikt nad Čapím hnízdem. Zveřejnit, nebo nezveřejnit? Schillerová váhá, ale...Babišovi to je jedno.

Evropský verdikt nad Čapím hnízdem. Zveřejnit, nebo nezveřejnit? Schillerová váhá, ale...Babišovi to je jedno. Zdroj: archiv Blesku

Babiš a Čapí hnízdo: Zpráva OLAF jednoznačně mluví o dvou trestných činech, česká justice je může stíhat

Porušení pravidel je jednoznačné. Žadatelé padesátimiliónové dotace na stavbu Čapího hnízda lhali a některá fakta utajili, aby dotaci dostali. Kompletní zpráva OLAF, již získaly Hospodářské noviny a Aktualne.cz, vyvrací předchozí mlčení a mlžení ministerstva financí a Andreje Babiše.

Trestný čin podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie. To jsou nejzávažnější podezření, která zjistil evropský Úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

„Tyto činy můžou být stíhány národními soudními orgány jako porušení paragrafů 212 a 260 českého trestního zákoníku,“ citují Hospodářky a Aktuálně ze zprávy OLAF.

OLAF navrch uvádí, že žadatelé o dotaci v dokumentech záměrně uváděli lživé údaje a jiná fakta zatajovali tak, aby získali 50 miliónů korun z fondu EU. 

Babiš a anonymní akcie

Jenže tyto peníze jsou určeny pro malé a střední firmy. Farma Čapí hnízdo ale za sebou celou dobu měla gigantickou skupinu Agrofert Andreje Babiše.

Ten dříve opakovaně tvrdil, že Čapí hnízdo je jeho nejlepší nápad. Později zase říkal, že neví, komu farma patří. Následně, že vlastníky jsou jeho děti.

Zpráva OLAF za další problém považuje anonymní vlastnickou strukturu, již Čapí hnízdo v době žádosti o dotaci mělo, aby zakrylo skutečného vlastníka. To je v rozporu s obecným principem transparentnosti, který při nakládání s penězi z fondů EU platí.

Farma Čapí hnízdo patřila do roku 2007 Babišovu Agrofertu (skrze ZZN Agro Pelhřimov). Následně se z ní stala akciová společnost s akciemi na majitele (anonymní akcie). Po uplynutí podmínky udělení dotace pak farmu znovu oficiálně vlastnil Agrofert, jemuž mimochodem patřily webové stránky Čapího hnízda i během „anonymní éry“ farmy.

Na projekt Čapího hnízda získali anonymní vlastníci dotaci v půlce roku 2008 z Regionálního operačního programu Střední Čechy.