Video placeholde
V Austrálii najelo auto do chodců.
V Austrálii najelo auto do chodců.
V Austrálii najelo auto do chodců.
V Austrálii najelo auto do chodců.
V Austrálii najelo auto do chodců.
8
Fotogalerie

Řidič SUV najel v Melbourne do davu, zranil 14 lidí. Vůbec nesnažil brzdit

Do davu lidí v centru australského města Melbourne najel dnes terénní vůz. Podle policie šlo o záměrný čin, avšak zatím není důvod se domnívat, že by se jednalo o teroristický čin. Řidiče, jímž je Australan afghánského původu, a dalšího muže policisté zadrželi. Při incidentu utrpělo zranění 14 lidí, mezi nimi i malé dítě. Motiv činu zatím jasný není.

Vůz najel do lidí na rohu Elizabeth Street a Flinders Street krátce před pátou hodinou odpolední místního času (před sedmou ráno SEČ). Na místo přijely rychle sanitky a zdravotníci ošetřili několik lidí na místě. Mezi 13 osobami, které musely být hospitalizovány, je předškolní dítě, jež má zranění hlavy.

Dvaatřicetiletý řidič vozu je podle policie Australan afghánského původu. Je zřejmě psychicky nemocný a je drogově závislý. Druhého podezřelého zadržela policie poté, co si incident natáčrel. Čtyřiadvacetiletý mladík měl u sebe nože.

Podle svědků, s nimiž hovořila australská televize ABC, vjelo auto do davu rychlostí 80 až 100 kilometrů za hodinu a řidič vůbec nezpomaloval. Místo bylo plné chodců.

Na prvních snímcích z místa je vidět několik lidí ležících na zemi poblíž bílého auta. Jedna svědkyně místní rozhlasové stanici 3AV řekla, že auto "kosilo lidi a ostatní se rozutekli". Policie požádala občany, aby k místu nechodili.

"Zatímco federální a státní policie a bezpečnostních agentury pracují společně na zajištění místa činu a vyšetřování tohoto šokujícího incidentu, v myšlenkách a motlitbách jsme s oběťmi a záchranáři, kteří je ošetřují," napsal na twitteru australský premiér Malcolm Turnbull.

Hlavní ulice australských měst jsou tento týden plné lidí na předvánočních nákupech. V Melbourne bylo v centu města postaveno zhruba 140 betonových překážek a bezpečnostní barikády nainstalovalo na hlavních pěších třídách i město Sydney. Úřady podobná opatření přijaly po útocích v Evropě i Spojených státech, uvedla agentura Reuters.

Australská média připomínají, že dnešní incident se stal nedaleko místa, kde v Melbourne v lednu v podobné situaci přišli o život čtyři lidé a přes 20 osob bylo zraněno. Podle policie tehdy nešlo o teroristický útok, ale přesto po této události byla ve městech zpřísněna bezpečnostní opatření na pěších zónách.