Židovský národ žil před devatenáct století mimo zemi svého původu, jíž byla Palestina.

Židovský národ žil před devatenáct století mimo zemi svého původu, jíž byla Palestina. Zdroj: ČTK, Profimedia.cz, archív

Izrael: Největší příběh moderních dějin. Vychází nový speciál Reflexu

Obrazně by šlo napsat, že nový speciál Reflexu začíná v roce 1909, kdy se na poušti u Středozemního moře sešel hlouček židovských přistěhovalců z Evropy, aby založili Tel Aviv. O pouhé století později zde stojí prosperující a svobodná metropole s neobyčejným charismatem, jež přitahuje jak mladé lidi, vyznavače moderních technologií, tak třeba znalce funkcionalistické architektury nebo milovníky jídla.

O tom všem je nový speciál Reflexu. Tel Aviv totiž více než Jeruzalém se svými nábožensky zatíženými místy ztělesňuje moderní Izrael. V oblasti Tel Avivu se recykluje sto procent odpadních vod, v celém Izraeli je to sedmdesát procent. Na druhém místě je Španělsko se 17 procenty. A hovoříme-li občas o temných vizích, v nichž budou miliony lidí opouštět oblast Blízkého východu pro nedostatek vody, pak Izrael vodu dokonce vyváží. I o tom najdete článek v naší nové publikaci.

Vedle toho přinášíme tři zásadní rozhovory – s politickým vizionářem Danem Schueftanem, někdejším poradcem izraelských premiérů Jicchaka Rabina a Ariela Šarona, jenž odmítá evropskou politickou korektnost a nazývá věci a jevy současného věta pravými jmény.

S držitelem Nobelovy ceny za chemii Danem Šechtmanem, který popisuje izraelský vzdělávací systém a vysvětluje, proč on sám učí děti z mateřských škol. Objasňuje také ojedinělý fenomén izraelských start-upů, jichž je tu na počet obyvatel s velkým odstupem nejvíc na světě.

Konečně ve třetím z řady rozhovorů hovoří světoznámý spisovatel Amos Oz, levicově či liberálně orientovaný myslitel, jenž – právě v protikladu a zároveň společně s Danem Schueftanem – dokládá nikoli bezproblémový, ale myšlenkově svobodný a pluralitní charakter Izraele. Právě Oz ztělesňuje rovnostářskou a zároveň svobodomyslnou ideologii zakladatelů země.

Podstatnou součástí speciálu Reflexu je materiál připravený ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem v Praze. Pojednává o československé vojenské pomoci, jež v mnohém rozhodla válku za nezávislost. Tedy první izraelsko-arabskou válku, která v roce 1948 obhájila existenci nově vzniklého státu. Součástí článku jsou unikátní fotografie z československých leteckých základen zachycující výcvik bezmála sta izraelských stíhacích pilotů, kteří se stali základem izraelského letectva.

Nový speciál Reflexu najdete právě teď na novinových stáncích.

Speciál Izrael.Speciál Izrael.|Archív