Jiří Drahoš

Jiří Drahoš Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Jiří Drahoš
Jiří Drahoš
Jiří Drahoš
Jiří Drahoš
4
Fotogalerie

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš zahájil sběr podpisů

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš dnes zahájil sběr podpisů pro svou nominaci do voleb. Jeho tým rozesílá sympatizantům podpisové archy, řekl ČTK Jakub Holas z Drahošova volebního týmu. První dobrovolníci do ulic podle něj vyrazí během několika příštích dnů. Sběr podpisů dnes zahájil i volební tým současného prezidenta Miloše Zemana.

Drahoš v neděli na svém facebooku napsal, že řada lidí vyjádřila zájem zapojit se do prezidentské kampaně a pomoci se sběrem podpisů. Zahájení v den svátku sv. Jiřího označil za symbolické. "Vnímám toto datum jako závazek bojovat stejně statečně i čestně jako patron rytířů nebo vojáků," poznamenal. Dobrovolníky vyzval, aby se zaregistrovaly na jeho webových stránkách.

Video placeholde
VIDEO: Jiří Drahoš mluví o své kandidatuře na prezidenta • Martin Bartkovský

Kandidáti na prezidenta musí shromáždit alespoň 50.000 podpisů. Podle novely zákona musí podporovatelé kandidátů na nominační petici nově připsat ke jménu i číslo občanského průkazu či pasu. Změna má omezit možnost vyřazení kandidátů kvůli neuznaným podpisům.

Zahájení podpisové kampaně pro Zemana dnes oznámila i jeho manželka Ivana Zemanová, která povede jeho volební tým. Další z prezidentských kandidátů Michal Horáček začal shánět podporu lidí o Velikonocích a lékař a aktivista Marek Hilšer v polovině března.