Evropa

Evropa Zdroj: Profimedia

Evropa má vážný problém: Opouští ji stále víc bohatých lidí, největší exodus postihl Francii

Evropa je tak zahleděná do sebe, že si ani nevšímá negativního trendu posledních let – opouštějí ji bohatí lidé. Podle odborníků to může signalizovat budoucí problémy a možný neklid na starém kontinentu. Nejvíce je tímto jevem postižená Francie, ale odhady hovoří o tom, že s odlivem lidí s velkým majetkem se může potýkat i Belgie, Německo, Nizozemsko a Švédsko. K odchodu „nutí“ milionáře vysoké daně v Evropě, slabý růst některých ekonomik a také obavy z terorismu.

Nová studie „The 2017 Global Wealth Review“, kterou připravila na základě podkladů ze 120 zemí světa výzkumná agentura New World Wealth sídlící v jihoafrickém Johannesburgu, uvádí, že loni své země opustilo 82 tisíc lidí, kteří mají majetek v hodnotě jednoho milionu amerických dolarů a více. A nejhůře na tom byla ze všech sledovaných zemí právě Francie, ze které se odstěhovalo 12 tisíc těchto milionářů.

 

Podle zprávy je znepokojivé, že ve Francii to není jednorázová věc. V roce 2014 ji opustilo 6 tisíc dolarových milionářů, o rok později už 10 tisíc a loni zmíněných 12 tisíc. V příštích deseti letech to prý nebude lepší. Jako důvod se uvádějí velmi vysoké daně, málo rostoucí hospodářství, ale také napětí mezi muslimskou a většinovou komunitou, které se silně projevuje v životě některých částí velkých měst a také v opakujících se teroristických útocích.

 

Signálem, který dokumentuje napětí, je i zvýšená emigrace Židů z Francie. Ta také zaznamenává rekordy. V roce 2012 emigrovalo ze země galského kohouta 1900 Židů, ale před dvěma lety už přes 7900 a loni přes 5 tisíc. Napětí i ekonomické přešlapování na místě povede podle studie v příštích letech také k většímu stěhování bohatých z Belgie, Rakouska, Německa, Nizozemska či Švédska. Důvody emigrace nejbohatších občanů ale bývají různé – například v Turecku a Brazílii jsou to permanentní bezpečnostní problémy, v Indii a Číně zase touha po lepším a příjemnějším životě. Loni opustilo nejvíce dolarových milionářů Francii (12 000), pak Čínu (9000), Brazílii (8000), Indii a Turecko (po 6000).

 

A kam se odstěhovali? Nejvíce do Austrálie (11 000), USA (10 000), Kanady (8000), Spojených arabských emirátů (5000) a na Nový Zéland (4000). Kolem tří tisíc jich přijelo do Velké Británie. Pro Židy je pak pořád atraktivní Izrael.