Budeme bydlet skutečně kdekoli?

Budeme bydlet skutečně kdekoli? Zdroj: coodo.com

Budeme bydlet skutečně kdekoli?
Budeme bydlet skutečně kdekoli?
Budeme bydlet skutečně kdekoli?
Budeme bydlet skutečně kdekoli?
Budeme bydlet skutečně kdekoli?
13
Fotogalerie

Je to hit bydlení příštích let? Zcela mobilní dům, který ovládáte telefonem. Může stát kdekoli

Zatímco lidé úplně propadli „mobilnímu“ světu, ve kterém podstatnou roli hrají telefony, počítače, tablety, internet a sociální sítě, překvapivě nadále setrváváme u „imobilního“ bydlení. Existují ale už také projekty pohyblivých moderních domů, které můžete postavit kdekoli. Prostě je tam pouze hotové přivezete, v podstatě nic nestavíte a nic nepřipojujete. Sen? Kdepak, takové domy existují a na některých místech je už najdete.

Například německá firma LTG Lofts vyrábí mobilní budovy, říká jim Coodo, které můžete umístit v podstatě kdekoli a sloužit mohou jako obytný dům, kanceláře nebo restaurace. Moduly se dají kombinovat, takže je můžete stavět do patra. Vlastně je nestavíte. Přiveze je tam auto, ukotví. A hned bydlíte… Nápad vznikl zhruba před šesti lety jako reakce na některé přelidněné části Berlína.

Vypadá to jako sci-fi, ale na některých místech světa už tyto domy stojí (pokud je někdo už nepřesunul jinam). Například několik desítek jich má ve Švýcarsku řízení letového provozu, další slouží jako obytné domy v narchěmeckém Bielefeldu a pro komerční účely je využívá třeba italská firma Impresa Rusconi v Miláně. Postupně se nabízejí po celém světě.

Jednotky Coodo splňují i ty nejtvrdší normy související se životním prostředím, není kvůli nim například potřeba nikdy vykácet žádný strom. Postaví se tam, kde je místo a povolení. Protože potřebují jen málo bodů, které představují jakési základy, umístit je můžete i do volné krajiny.

Všechna elektrická zařízení jsou připojena na bezdrátový inteligentní systém, takže je ovládáte pomocí mobilu či tabletu. Žádné přesouvání či budování kabeláže při stěhování.

Existuje také několik různých modulů (dokonce i takový, který můžete postavit na vodních plochách), které se dají skládat a kombinovat.