Ideální letní osvěžení.

Ideální letní osvěžení. Zdroj: Profimedia.cz

Čokoládovou nebo oříškovou? Italský vědec vymyslel zmrzlinu, která prospívá srdci

Čokoládovou, oříškovou, nebo s příchutí zeleného čaje. Tyto příchutě namíchal do svých zmrzlin italský vědec Valerio Sanguigni, který si nechal patentovat recept na zmrzlinu s antioxidačními vlastnostmi, které v některých případech přispívají k lepšímu zdravotnímu stavu. Výrobek se už testuje v Římě.

Valerio Sanguigni, profesor na Římské univerzitě Tor Vergata, je kardiologem a také celoživotním milovníkem zmrzliny. Jeho recept je tajný, ale už publikoval některé závěry z testů, které ukazují, že jeho zmrzliny jsou prospěšné pro srdce a také zlepšují výkonnost při sportu.

„Chtěl jsem vnést více světla do džungle, kterou vytvářejí látky jménem antioxidanty,“ řekl Sanguigni listu La Repubblica.

Antioxidační vlastnosti mají mnohá tradiční italská jídla, která jsou i podle většiny lékařů (pokud nejsou požívána v nadměrném množství) zdraví prospěšná – jako červené víno, panenský olivový olej, nebo rajčata. 

Profesor proto začal svoje zmrzliny pro vědecké účely testovat v jedné římské prodejně. První reakce jsou pozitivní.

Jiní lékaři ale upozorňují i na určitá úskalí s požíváním potravin, které obsahují antioxidanty.

Podle všech dostupných studií jsou antioxidanty v potravinách pozitivním prvkem. Jednak prodlužují trvanlivost potravin, ale také přispívají k lepšímu zdraví. Snižují pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních chorob a některých typů rakoviny. Současně ale také mohou chránit rakovinné buňky, takže pro nemocné touto chorou se spíše nedoporučují.

Ostatní se ale mohou podle všeho brzy těšit na dobrou italskou zmrzlinu s některými zdravotními účinky.