Brigitte Bardotte v bikinách

Brigitte Bardotte v bikinách Zdroj: ČTK

bikiny
bikiny
Devin Brugman
Natasha Oakley
Nejkrásnější plavky letošní sezony
8
Fotogalerie

Populární bikiny slaví 70 let své existence

Módní oblečení, které si na sebe žena vezme, když se jde koupat – problém a zároveň výzva, kterou řešiy tisíce módních návrhářů, dospěl ke zdárnému konci přesně před 70 lety. Tehdy totiž dvoudílné plavky, známé pod názvem bikiny, proslavily sexsymboly 50. let - Marilyn Monroeová nebo Brigitte Bardottová.

Svůj prapůvod mají dvoudílné plavky již v antickém Římě a Řecku. Dokazují to mimo jiné antické kresby. Ty zobrazují ženy, které se kryjí dvěma kusy látky. Úbory byly užívané zřejmě hlavně na sportovištích. Ve středomořském počasí se i ženám sportovalo lépe v lehčích oděvech, což splňovaly právě tyto antické předchůdkyně dnešních populárních bikin.

Podle francouzského deníku L‘Express, který citovala ČTK, stojí za znovuzrozením konceptu dvoudílných plavek francouzský inženýr Louis Réard. Ten chtěl, jako každý módní tvůrce, především zaujmout svým nápadem. To se mu podařilo – svým konceptem, který se podařilo prosadit i díky oblíbenosti mezi tehdejšími sexsymoboly, chtěl docílit, aby ženy v plavkách především ohromily: „Dal jim jméno bikiny podle atolu Bikini v Tichomoří, kde tehdy Američané prováděli zkoušky jaderných zbraní. Nazval je tak proto, že ženy, které je budou nosit, měly být podle něho jako atomové bomby,“ uvedla včera ČTK.

Nedá se ale říci, že by se bikiny těšily vždy jen oblibě. V 60. letech je například ostře odsoudil Svatý stolec ve Vatikánu, podle jehož soudu byly až příliš vyzývavé a amorální. Ani časopisu Time se zprvu nezamlouvaly: údajně pro ně „neměl žádné pochopení“. I tak se ale staly fenoménem, bez kterého si málokterá žena umí svůj pobyt u vody představit.