Čínská žena před ruskou vlajkou - ilustrační foto

Čínská žena před ruskou vlajkou - ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Farmář sleduje sklizeň - ilustrační foto
Pochod na východ - ilustrační foto
Číňané - ilustrační foto
3
Fotogalerie

Putin plánuje rozdat půdu a přestěhovat miliony Rusů, bojí se přílivu agilních Číňanů na východě země

Prezident Vladimir Putin pojal podle některých médií zásadní plán, jak čelit stále silnější Číně - přestěhovat miliony Rusů na východ země, aby Číňané neměli možnost postupně obsadit málo obydlené regiony Ruska.

Důvodem je prý Putinův strach ze stále sílící a rostoucí Číny, která by mohla území východní Sibiře "spolknout". O tomto scénáři se přitom hovoří již několik desetiletí ze dvou zásadních důvodů. Číňanů je skoro 1,4 miliardy, naproti tomu ruská populace stagnuje. Navíc Čína je ekonomicky progresivní a chce dál expandovat.


V současnosti žije na ruské straně hranice východní Sibiře s Čínou pouze 6 milionů Rusů. Na čínské straně kolem 90 milionů lidí, u kterých není vyloučeno, že by se chtěli dobrovolně přesídlit a zvětšit tak polé své hospodářské působnosti. Již nyní mají čínské firmy velký vliv na východní Sibiři, přináše jí kapitál, staví továrny, provozují farmy a podobně jako jinde ve světě - pracuje zde stále více Číňanů.



Právě proto se rozhodl Putin motivovat své občany k přesídlení. A pobídky jsou skutečně nebývale velkorysé. Na nově příchází čeká zdarma pozemek o velikosti více než 10 tisíc metrů čtverečních, které mohou lidé využít jak pro farmy, tak pro stavby vlastních domovů. Toto území se po pěti letech stane jejich osobním vlastnictvím. Pokud se například přestěhuje pětičlenná rodina, dostane od státu necelých 49 tisíc metrů čtverečních.