V Salvadoru bylo loni zavražděno 17 krát více lidí, než je celosvětový průměr

V Salvadoru bylo loni zavražděno 17 krát více lidí, než je celosvětový průměr Zdroj: Profimedia.cz

Hrozivé prvenství: V San Salvadoru se vraždí nejvíc ze všech hlavních měst světa

San Salvador, metropole středoamerického státu Salvador, získal neslavný primát: Na počet obyvatel zde zavraždí nejvíce lidí ze všech hlavních měst. Situace se stala podle úřadů naprosto kritickou. V celé zemi bylo loni zavražděno 17 krát více lidí, než je na počet obyvatel celosvětový průměr.

V Salvadoru bylo loni zavražděno více než 6500 lidí, z toho většina právě v hlavním městě. Situace se ale ještě zhoršila v prvních dvou měsících letošního roku – v lednu a únoru se oproti loňsku zvýšil počet vražd o 118 procent.

Příčinou tohoto neutěšeného stavu je válka dvou velkých gangů. Jeden se jmenuje Mara Salvatrucha (říká se mu i MS13) a druhý Barrio 18. Patří vůbec k nejbrutálnějším na světě a některé své aktivity vyvíjejí například i v USA. Podle salvadorské policie je v zemi celkem 55 000 aktivních gangsterů. Pokud se ke gangům počítají i jejich rodiny, podporovatelé a spolupracovníci, tak je to prý dohromady až 415 tisíc lidí. Přitom Salvador má jen 6,4 milionů obyvatel.

S obrovskou kriminalitou se potýkají i další středoamerické země – Honduras a Guatemala. Na některých místech těchto zemí policie a armáda ani nezasahuje, zcela je ovládají zločinecké skupiny.

Prezident Salvadoru Sanchéz Cerén proto vyhlásil stav nouze, ale pořád není jasné, jak by chtěl moc gangů omezit, protože znalci místních poměrů se obávají, že tvrdý zásah proti nim by mohl vést až k obdobě občanské války.