Kasičky

Kasičky Zdroj: Pixabay

Daňové úniky - ilustrační foto
Spletitá síť daňových úniků
Prasátko, šetření - ilustrační foto
Daňový vykuk
4
Fotogalerie

Co je offshorové bankovnictví a kdy je to špatná věc? Vysvětlení (nejen) pro předškoláky

S Panamskými dokumenty bude v následujících dnech opět velmi populárních pár slov, která znějí dobře a hodně zasvěceně, ale zároveň je těžké si pod nimi cokoli konkrétního představit. Uživatel sociální sítě Reddit.com Dan Gliesack přišel s prostým vysvětlením termínu offshorové bankovnictví pro všechny, co chtějí jen rozumět večerním zprávám, píše britský Guardian.

Dan Gliesack radí: Vzpomeňte si na své prasátko, kam dáváte ušetřené kapesné. Mamka vám ho pravidelně kontroluje, aby měla přehled, kolik utrácíte. Jednoho dne si řeknete, že nechcete, aby vaše mamka věděla, kolik máte. Tak jdete ke kamarádovi Kubovi, jehož maminka nemá na kontrolování kapesného čas, a do jeho skříně si schováte další prasátko, aniž by o tomto druhém vaše matka věděla.

Rozkřikne se to po okolí a na Kubově poličce je brzy spousta prasátek ostatních dětí ze sousedství. Až přijde nevyhnutelné, Kubova maminka objeví všechna ta prasátka a zavolá rodičům všech dětí, které si peníze schovávají u jejího synka. Tak to je nyní s Panamskými dokumenty. Maminky přišly na tajné účty všech možných mocných a celebrit světa a zlobí se, protože je špatné mít před maminkou tajnosti, ať už jsou vaše důvody jakékoli.

Gliesack připomíná, že samotný fakt existence panamských účtů o ničem špatném nevypovídá. Jak pokračuje v analogii: Pepík například jen schovával své prasátko před bráchou, který mu z něj krade; Martin chtěl našetřit mamince k narozeninám na dárek a mělo to být pro ni překvapení; a Tonda jen dělal to, co ostatní. To jsou neškodné důvody, proč schovávat peníze. Ale pak jsou i špatné důvody: Pavel okrádal spolužáky a Standa kradl své mamce z peněženky, a tlustý Dan nechtěl, aby jeho rodiče přišli na to, že si tajně kupuje cukrátka.

Nyní si tedy počkáme, co za detaily z Panamských dokumentů vyleze a pak se uvidí, kdo šetřil mamince na kytičku a kdo se tajně ládoval lízatky, i když měl jíst mrkev a brokolici.