Robot - ilustrační foto

Robot - ilustrační foto Zdroj: pixabay.com

Výrobní roboty v autoprůmyslu - ilustrační foto
Automatizovaná výroba motorů -ilustrační foto
Mercedes třídy S -ilustrační foto
3
Fotogalerie

Roboti v Mercedesu dostanou padáka. Lidi jsou levnější a rychlejší

Stroje, které využíval Mercedes k výrobě, už nestačí pracovnímu tempu a musely být nahrazeny lidmi. Ve světle videopříběhu o robotu Atlasovi, jenž se cvičí v hospodských šarvátkách, a také závěrů australské studie, že do roku 2035 zmizí milióny a milióny pracovních míst, je to výborná zpráva.

„Roboti se nedokážou vypořádat s individualizací produktů a mnoha variantami, které nabízíme,“ vysvětlil pro agenturu Bloomberg Markus Schaefer, ředitel výroby v továrně v německém Sindelfingenu. „Šetříme peníze a zajišťujeme si budoucnost tím, že zaměstnáváme víc lidí.“

Druhý největší výrobce luxusních aut na světě se například u modelů třídy S soustředí na individualizaci aut. Možností je nepřeberně – od vyhřívaných držáků na kelímky po karbonové ozdoby u disků kol. Zatímco roboti jsou velmi dobří u opakovaných, monotónních úkolů, „neumějí pracovat s možnostmi a držet krok se změnami,“ přidává ránu na robotí solar Schaefer.

Mercedes doufá, že s flexibilnější a zručnější pracovní silou, jež jede na brambory a vepřové, nikoli na elektřinu, zkrátí čas na výrobu auta z 61 hodin (v roce 2005) na 30 hodin.

Zpráva o robotech, kteří dostali padáka, přišla ve stejný týden, kdy Googlem vlastněná Boston Dynamics představila neodbytného robota, jenž se čím dál víc blíží Čapkovým Rossumovým robotům. Nemá sice duši, ale umí přenášet krabici a zvednout se ze země, když ho třeba zahákuje hokejista. A ve stejné době počítali u protinožců, o kolik pracovních míst nás roboti a počítače připraví do 20 let. Stephen Hawking nedávno varoval před technologií, která v budoucnu nahradí lidstvo. A jiní vědátoři navrhují, aby se roboti učili lidským hodnotám četbou knih. V téhle atmosféře si Mercedes, jenž roboty vidí takové, jací jsou – předměty z drátů a oceli –, zasluhuje velký potlesk.