Malik Fndy

Malik Fndy Zdroj: MEMRI

Malik miluje Německo, ale láká tam teroristy. Kdo nepodporuje Islámský stát, je prase, říká

Policie zatkla studenta Technické univerzity v Darmstadtu Malika Fndyho (35), rodáka ze Sýrie, který žije v Německu už osm let a nyní čelí obvinění z náboru pro Islámský stát. Na jeho případ upozornila izraelsko-americká výzkumná organizace Middle East Media Research Institute (MEMRI).

V rámci monitoringu mediálních aktivit islámských extremistů narazil MEMRI na Facebooku na Malikovo video, na němž v arabštině obhajuje Islámský stát. Podle rozhodnutí německých úřadů z bylo Malikovi v roce 2013 uděleno humanitární povolení k pobytu se zákazem zpětné deportace do Sýrie.

Německý zpravodajský web Hessenschau.de uvádí, že kromě obhajoby IS Malik na videu propaguje také fyzické tresty islámského práva šarí’a. Tvrdí, že USA a spojenci jsou méně než prasata a snaha porazit Islámský stát je ve skutečnosti výpravou s cílem zničit všechny muslimy.

Podle ředitelky Frankfurtského výzkumného centra globálního islámu Susann Schröterové je z videa možné odvodit jeho výzvu bojovníkům IS, aby se vydali jako uprchlíci do Německa.

„I když nelze prokázat, že se snažil oslovit zejména sympatizanty Islámského státu, implicitně se ve videu zaměřuje právě na tyto osoby,“ řekla  Schröterová. Všechny Syřany, kteří nesympatizují s IS, Malik ve videu označil za nevěřící a prasata.

Sympatizantům IS Malik doporučuje odchod do Německa, protože je tam studium zdarma. Podle Hesenského rozhlasu pracoval Malik pro společnost, která zajišťuje studentům a akademikům v Německu studium či ubytování.

Mluvčí Technické univerzity v Darmstadtu Jörg Feuck německým médiím potvrdil, že byl Malik od roku 2007 jejich studentem v doktorandském oboru, že má oficiální emailovou adresu univerzity a rovněž disponuje svou vlastní kanceláří. Na základě incidentu s ním však univerzita ukončila jakýkoliv vztah. Podle mluvčího univerzity bylo rozhodnutí komise katedry matematiky jednomyslné.

Malikovým případem se zabývá kontrarozvědka – Úřad na ochranu ústavy. Po jeho zatčení byla internetová stránka s jeho videem podporujícím teroristy zablokována. Pracovníci univerzity jsou z případu šokováni a prohlašují, že by si nikdy nemysleli, že by Malik jakožto nadějný začínající vědec sympatizoval s IS.

Malik video nahrál na konci roku 2015 v Istanbulu prý proto, aby Německo odradil od další vojenské spolupráce s USA.

„Doteď Německo nemělo problémy s IS, ale to se může změnit, pokud dojde k větší angažovanosti Německa v konfliktu na Blízkém východě“, řekl Malik a současně zdůraznil, že miluje Německo a chtěl by v této zemi dále pokračovat ve své vědecké práci.

Malik je stíhán na svobodě, protože podle státního zástupce neexistovaly důvody pro jeho vzetí do vazby. Podle německého webu echo-online.de úřady nepředpokládají, že by mu prodloužily povolení k pobytu po vypršení stávajícího ke 30. dubnu 2016, třebaže je jeho případné vyhoštění z Německa plně v rukou ministerstva vnitra.