naleziště Abúsír

naleziště Abúsír Zdroj: čtk

hrobka královny Chentkaus III.
Abúsír
Abúsír
3
Fotogalerie

Čeští egyptologové objevili perfektně zachovalý člun. Čtyři a půl tisíce let starý

Neobvyklý a unikátní nález mají na svém kontě čeští archeologové v Egyptě. Osmnáct metrů dlouhý dřevěný člun se v písku zachoval v perfektním stavu. Podle úvah vědců muselo jít o loď někoho vysoce postaveného, patrně dokonce z faraónské rodiny.

Podle Miroslava Bárty, ředitele Českého egyptologického ústavu, plavidlo pochází ze třetí dynastie, tedy někdy ze 27. století před naším letopočtem. „Navíc se člun nachází v blízkosti hrobky, která více méně pochází z doby slavného stavitele stupňovité pyramidy a panovníka Džosera, takže majitel tohoto člunu a hrobky, k níž patří, musel být naprosto unikátní postavou doby 3. dynastie,“ prozradil Bárta.

Objev v Abúsíru vědci zveřejnili u příležitosti návštěvy ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka v Egyptě. Člun ale nalezli již v předchozím roce. Loď byla ukrytá poblíž hrobky, kterou našli také čeští vědci už v roce 2009. Bohužel byla poškozená, a tak jméno vlastníka hrobky stále není známé. Naproti tomu loď je ve skvělém stavu. Dřevěné čepy, jež spojovaly prkna lodi, jsou stále na svém místě a lana z rostlinných vláken jsou také pořád zachovalá.

Egyptský ministr pro památky Mahmúd Damatí český přínos ocenil: „Je to vůbec poprvé, kdy byla poblíž podobné hrobky nalezena taková loď,“ řekl o dalším úspěchu české expedice. V roce 2019 by se v Praze měla konat rozsáhlá egyptologická výstava, jež by byla spojena s návštěvou Damatího. Její rozpočet by se měl pohybovat předběžně kolem 80 miliónů korun a jedná se o půjčení vzácných a zajímavých exponátů z Egypta.

Český egyptologický ústav je jedním z nejprestižnějších pracovišť na světě, které se výzkumem starověkého Egypta zabývá. Abúsír je výhradním nalezištěm Čechů už 60 let. Mezi největší objevy patří hrobka nejspíše královny Chentkaus III., jež byla manželkou Reneferefa, vládnoucího v období páté dynastie. To je před 4500 lety. Další vzácné objevy jen o kus dále obsahují nástěnné malby s perfektně dochovanými barvami. Podle českých archeologů se jim v místě pohřebiště, kde provádějí vykopávky, podařilo najít zatím jen přibližně jednu desetinu místních hrobek.