Saddámovi bývalí spolupracovníci jsou cennými členy IS

Saddámovi bývalí spolupracovníci jsou cennými členy IS Zdroj: Archiv

Saddámovi bývalí spolupracovníci jsou cennými členy IS

Muhannad je agentem takzvaného Islámského státu (IS). Poslouchá lidi v ulicích Mosulu a udá svým nadřízeným kohokoli, kdo se nedrží pravidel IS. Udal i muže, který prodával cigarety. IS mu vyměřil pokutu, mučil ho a varoval, že když nepřestane, čeká ho smrt. Muhannad dostane za každého dopadeného viníka v přepočtu 500 korun. Je mu 14 let a je jedním z vyzvědačů, které IS nasadil do oblastí, nad nimiž získal kontrolu. Informaci přinesla agentura Reuters.

Mezi agenty jsou různí lidé, od mladíků až po ostřílené bojovníky. Řídí je bývalí členové irácké armády, kteří drželi u moci Saddáma Husajna. IS absorboval tisíce příznivců někdejší vládnoucí strany Baas a důstojníci ze Saddámovy doby jsou v IS na vysokých postech. Pomáhají udržet při životě chalífát, který IS spravuje prostřednictvím 23 úřadů odpovídajících vládním ministerstvům. Tři z nich řídí bývalí Saddámovi muži a jde o klíčové resorty obrany, boje a financí, tvrdí irácký analytik Hišám Hášimí.

Irácký ministr financí Hošjar Zibarí, který byl roky oponentem Saddámovy vlády, tvrdí, že bývalí baasisté poskytují informace o výbušninách i strategii. Jde o spojenectví z rozumu, protože baasisté mají s IS ve skutečnosti málo společného. Saddám po většinu své vlády totiž prosazoval arabský nacionalismus a sekularismus. Spolupráci s IS dominuje sdílená nenávist k irácké vládě řízené šíity, ale mezi baasisty se najdou i skuteční muslimové zradikalizovaní po Saddámově svržení buď na bojišti proti USA nebo ve věznicích. Bývalý velitel irácké tajné služby z let 2003 až 2009 řekl, že mnozí z těchto lidí slouží IS rádi, protože jim IS platí.

Vláda premiéra Hajdara Abádího tvrdí, že bývalí baasisté jsou nejednotní, někteří stojí za IS, jiní proti němu. Vyjednávat s baasisty pro vládu nepřipadá v úvahu. "V politickém procesu není pro stranu Baas místo, je zakázána ústavou," řekl Abádího mluvčí.

Baasisté se rychle po Saddámově svržení napojili na Al-Káidu, ale neshodli se s ní v otázce velení. Teď jsou znovu spojenci radikálů. Právě baasističtí bojovníci dokázali získat místní sunnity v oblasti Mosulu k odporu proti Bagdádu a naplánovali mnoho loňských vojenských tažení.

V Tikrítu IS loni otevřel věznice a osvobodil 200 příznivců, do města napochodovali radikálové, mnozí s těžkou technikou ukořistěnou armádě, avšak s baasity se o ni nedělili. Tikrít padl v červnu do rukou IS, který dal sunnitským povstalcům vedeným baasisty na výběr: buď se připojí k jeho boji, nebo se vzdají. Mnozí zvolili první variantu a vstoupili do řad IS. Jeho bojeschopnost se zvýšila, protože oddíly se dostaly do rukou profesionálů, tvrdí jeden z mosulských sunnitů, který se bojů zúčastnil.

 

Mluvčí baasistů Chudajr Muršidí řekl, že ozbrojené křídlo Bass je ochromeno zlomením vlastní revolty. IS prý povraždil 600 příznivců Baas. "Jejich politikou je zničit vše a zabít všechny. Šíří strach. Připojilo se k nim mnoho lidí, nejdříve po stovkách, teď je jich 50.000," řekl Muršidí, jehož cituje agentura Reuters.

Bývalá poradkyně americké armády Emma Skyová se domnívá, že IS si baasisty podrobil. "Někdejší důstojníci s kníry teď nosí plnovous a myslím, že z mnohých se stali skuteční muslimové," řekla.

Mezi prominentní baasisty v řadách IS patří syn Saddámova nevlastního bratra Ajmán Sabáví a Saddámův bratranec Raad Hasan. Bezpečnostní složky IS v Mosulu řídí agentura Amníja, která má šest oddělení. Její hlavou je bývalý člen Saddámovy rozvědky z Fallúdže Ajád Hamíd Džumajlí, který podléhá přímo vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu. Na dodržování pravidel v ulicích dohlíží oddělení zvané Hisba. Trestá prodavače cigaret i špatně zahalené ženy. Má síť informátorů včetně dětí, jako je Muhannad. Špiclují na tržištích i v mešitách. Pracují pro ně i ženy, které naslouchají na pohřbech a rodinných sešlostech. Dětem stačí odměna v podobě dárku nebo trochy peněz. Ženy se získávají z rodin příslušníků IS a těm se neplatí nic. Napětí v Mosulu je velké a znovu se tam používá rčení známé ze Saddámovy doby - Stěny mají uši.

Reuters hovořil s 35 muži, kterým se podařilo uprchnout. Atmosféra je prý stále napjatější, panuje všeobecné podezírání, nikdo nedůvěřuje nikomu, ani příbuzným. Bratr jednoho z mužů byl zavražděn, protože při hádce se synem nadával na IS. "Slyšeli ho sousedé, před domem si právě hrály jejich děti. Bratr byl ani ne za týden zatčen a obviněn z urážky boha a IS," řekl.

Popravčí komanda přijíždějí v autobusu s černými skly. Vystoupí z něj muži v černém a v kuklách, uzavřou okolní ulice a viníky buď zastřelí, nebo jim useknou hlavy. Těla se hodí do přírodní prolákliny v poušti jižně od Mosulu. V září Amníja shromáždila 400 bývalých iráckých vojáků a postřílela je. Lidé mají zakázáno opouštět území ovládané IS, ti, kdo jsou přistiženi při útěku, jsou zabiti. Na jednu skupinu těchto zběhů IS shodil betonovou zeď, nafilmoval to a promítal na obrazovky rozmístěné na veřejných místech. IS pronikl do nejmenších vesnic, má na místě informátory, zakazuje používat telefony a internet. Udáváni jsou všichni, kdo se nechodí modlit.

Skupina úspěšných zběhů byla na útěku měsíce. Musela se vyhýbat kontrolám IS, zejména těm, kde IS používá počítače a kontroluje jména v databázi. Ahmad byl na seznamu hledaných, protože bojoval proti radikálům před tím, než dobyli Mosul. Měsíce nevkročil do svého domu, protože se bál, že ho jedna z dcer vyzradí. IS zapojuje do slídění malé děti. Bývalý policista Saad Chalaf Alí měl potíže, protože IS kritizoval. Popíral to, ale ukázali mu video natočené tajně v jeho vlastním domě. Říká na němž, že by chtěl, aby místo znovu dobyla irácká armáda. Natočil ho chlapec z vesnice. Alí poprvé vyvázl, ale zakrátko byl zatčen - tehdy ho udali synovec a bratranec. Na svobodu se dostal při operaci Kurdů a Američanů, kteří v říjnu osvobodili spolu s ním 68 dalších vězňů IS.