Guvernér ČNB Miroslav Singer

Guvernér ČNB Miroslav Singer Zdroj: Michal Sváček / Mafra / Profimedia.cz

Dva roky od intervencí ČNB: Podporujete slabou korunu?

Před dvěma lety, přesně 7. listopadu, zahájila centrální banka devizové intervence tak, aby udržela kurs české měny slabší než 27 korun za euro. Laciná koruna rozdělila odbornou i laickou veřejnost na nesmiřitelné tábory. Ke kterému patříte vy?

Česká národní banka měla dlouhodobý problém s klesající spotřebitelskou inflací, již si jinak přeje mít kolem dvou procent.

Několik týdnů předtím se kurs pohyboval mezi 25,50 a 26 korunami za euro. Po intervenci kolem 27,50. Koruna tedy skokově oslabila o nějakých osm procent. Jaké jsou na to názory?

Názory proti: Bankéři nám ukradli osm procent úspor

Úspory v korunách vyjádřené v eurech se tím skutečně smrskly o osm procent. Podražily dovolené v zahraničí, nákupy z jiných zemí, ať už provozované přes e-shopy, nebo osobně zejména v německém a polském pohraničí. Pomohlo se exportérům, ublížilo importérům. ČNB tiskne nové peníze a kupuje za ně eura, čímž dál znehodnocuje korunu. Přerozděluje bohatství od jedněch k druhým. Exportéři budou rozmazlenější, protože jim pomáhá kurs. A zadělala si na velký problém, protože ukončení intervencí může znamenat skokové, šokové posílení koruny.

Názory pro: Bankéři nakopli ekonomiku

Bez úpravy kursu bychom měli deflaci (všeobecný pokles cen), která provází hospodářské recese. Levný kurs zvýhodnil domácí výrobce, takže mohou vyrobit více zboží a zaměstnat více lidí. Lidé se lekli zdražování, takže kupují více, čímž roztáčejí kola ekonomiky. Nezaměstnanost klesá a ekonomika roste nejvíc od začátku krize v roce 2009. Ekonomiku navíc tlačí domácí poptávka.