ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ČTK/AP/Gene J. Puskar

Budweiser marně bojoval o Budvar, bude mít Prazdroj

Světová pivovarnická jednička Anheuser-Busch InBev se v zásadě dohodla na koupi svého menšího rivala SABMiller, majitele Plzeňského Prazdroje. O dosažení rámcové dohody o klíčových podmínkách nabídky dnes informovaly firmy.

Anheuser-Busch InBev v posledních týdnech svoji nabídku na koupi SABMiller několikrát zlepšil. Podle agentury Bloomberg jej koupí za zhruba 68 miliard liber (2,5 bilionu Kč).

Anheuser-Busch InBev vede s Českou republikou desítky sporů po celém světě kvůli značce Budweiser, který požívají jak Američané, tak budějovický Budvar. Jak uvádí česká Wikipedie, v důsledku sporů se v Severní Americe český Budvar prodává pod obchodní značkou Czechvar a Americký Budweiser jako Bud v celé Evropské unii, kromě Velké Británie a Irska, kde se prodávají oba dva výrobky. V letech 2000 - 2012 bylo definitivně ukončeno 173 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budějovický Budvar vyhrál 120 případů a 10 sporů skončilo smírem nebo remízou. Díky registracím ochranných známek „BUDWEISER“ nebo „BUDWEISER BUDVAR“, které patří Budějovickému Budvaru, nemůže nadnárodní koncern Anheuser-Busch InBev svou klíčovou značku „BUDWEISER“ používat téměř v 70 zemích.