Martin Shkreli

Martin Shkreli Zdroj: Paul Taggart/Bloomberg

Nejnenáviděnější muž v USA: Zvedl cenu léku pomáhající lidem s AIDS o 5000 procent

Americká firma Turing Pharmateutics minulý týden zdražila preparát Daraprim z 13,5 dolaru na 750 dolarů za pilulku. Přípravek je nezbytný k léčbě toxoplazmózy, jež může být pro pacienti s AIDS a rakovinou smrtelná. Za zdražením stojí muž, který firmu nedávno koupil. Od BBC si proto vysloužil Martin Shkreli přezdívku nejnenáviděnějšího muže v USA. 


Zdravotní pojišťovny v USA upozorňují, že zdražení patentu na tento preparát bude pro mnohé pacienty znamenat vážný problém. Nebudou si jej moci dovolit, a může to způsobit smrt. Zdražení 5000 procent je v tomto případě doopravdy smrtelné.

„To zvýšení je obrovské,“ řekla mluvčí asociace nemocných HIV Judith Abergová s tím, že pro chudší pacienty to bude najednou nedosažitelná záležitost. Toxoplazmóza totiž postihuje nejčastěji lidi se sníženou imunitou, což jsou právě lidé nemocní AIDS nebo i HIV, ale také pacienti oslabení chemoterapií nebo těhotné ženy. Shkreli však uvedl, že chtěl jen zvýšit konkurenceschopnost firmy.

Případ s abnormálním zvýšením ceny životně důležitého patentu, k němuž se Shkreli uchýli, už přilákala pozornost politiků. Například kandidátka na prezidenta USA Hillary Clintonová na svém twitterovém účtu uvedla, že situaci dnes hodlá řešit. Jak, to zatím neupřesnila.