vlajky Islámského státu u parlamentu v Londýně

vlajky Islámského státu u parlamentu v Londýně Zdroj: LiveLeak

V Praze šibenice, v Londýně vlajky Islámského státu u parlamentu. Policie nezasáhla ani tady, ani tam

V Praze šibenice na demonstraci proti imigrantům, v Londýně u parlamentu se zase v sobotu procházel muž s vlajkami teroristického Islámského státu. Ani v jednom případě policie nezasáhla. Řeší se to u nás i v Británii, i když na ostrovech o něco méně hystericky.

V sobotu se procházel u britského parlamentu muž zahalený do vlajky Islámského státu a na ramenou měl dítě, které mávalo stejnou vlaječkou. Dvojici vyfotili zahraniční turisté a fotky zveřejnili. Muž pak byl sice na místě zadržen policií, ale ta situaci vyhodnotila tak, že neporušil žádný zákon a byl propuštěn. Jenže mnoho Britů považuje takový postup bezpečnostních orgánů za trestuhodný.

Ve Velké Británii mají totiž v souvislosti s Islámským státem oprávněné důvody k obavám. Přesně před deseti lety (7. července 2005) spáchali muslimští teroristé teroristické útoky v Londýně, při kterých zemřelo 56 lidí. Navíc při nedávném atentátu v Tunisku zahynulo 30 Britů a k útoku se přihlásil právě Islámský stát.

Proto ta vlna nevole, že policie proti propagaci islamistů přímo u parlamentu nezasahuje tvrději.

Podle Scotland Yardu není samotné nošení podobné vlajky trestným činem. Přímá podpora a členství v Islámském státu je v Británii protiprávní, ale obhajoba jeho myšlenek nikoli.

Zákon o veřejném pořádku pak říká, že člověk by mohl být zadržen, pokud by na veřejnosti propagoval něco, co je výhružné, ponižující, urážlivé, nebo to vyvolá rozrušení či je to považováno za obtěžování.

Pokud vlajka Islámského státu u parlamentu britskou policii neobtěžuje ani nevyvolává rozrušení, tak se ale chová stejně, jako ta česká v případě šibenic.

vlajky Islámského státu u parlamentu v Londýněvlajky Islámského státu u parlamentu v Londýně|LiveLeak