Jiří Ovčáček

Jiří Ovčáček Zdroj: Profimedia

Zeman a Ovčáček lžou: Článek „Hitler je gentleman“ se našel, Peroutka ho ale nenapsal

Milošem Zemanem citovaný článek, kde se píše Hitler je gentleman, skutečně existuje. Objevila ho Česká televize. Podle jejího zjištění se článek nejmenoval Hitler je gentleman, ale Nekamenujte proroky. Nevyšel ve 30. letech ale v září 1942. Nebylo to v Přítomnosti ale v časopise Svět. Nenapsal ho Ferdinand Peroutka, ale někdo, kdo se podepsal J. Hr. a citoval výrok amerického geologa Waltera Bergmanna z přednášky v Los Angeles.

„Viděl jsem ho na vlastní oči,“ prohlásil o údajném Peroutkově článku prezident Miloš Zeman. Prý ho četl před mnoha lety.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček ale v České televizi řekl, že článek s citací z americké přednášky si prezident s textem od Peroutky asi nespletl: „Nemyslím si, že by pan prezident v Národní knihovně v 60. letech pročítal časopis Svět.“

Lidé ze Sdružení Ferdinanda Peroutky, kteří prošli všechna vydání Přítomnosti, podobně jako několik historiků, tvrdí, že Peroutka žádný takový článek o Hitlerovi nenapsal.

Prezidentův mluvčí Ovčáček ale podle svých slov „inkriminovaný“ článek bude dál hledat. Trvá mu to už více než měsíc a zatím nic nenašel.