Evropský parlament

Evropský parlament Zdroj: Profimedia.cz

Čeští europoslanci řeší ve Štrasburku problém zadržovaných českých chlapců

Poslanci Evropského parlamentu dnes ve Štrasburku diskutují o rozšíření Haagské konvence o mezinárodním unášení dětí na dalších osm států. Dohoda řeší únosy dětí jedním z rodičů do zahraničí, ale neřeší například zadržování českých dětí v cizině.

Haagská úmluva se týká případů, kdy rodič ze smíšeného manželství unese dítě bez souhlasu druhého rodiče do zahraničí. Konvence z roku 1980, které je Česká republika členem, má pomáhat řešit spolupráci mezi vládami v případech těchto dětí. Má také poskytnout postup pro rychlý návrat dětí do prostředí, kde vyrůstaly. Vše je založeno na předpokladu, že vyjma výjimečných okolností, není únos dětí za hranice v jeho zájmu, protože by mělo vyrůstat ve známém prostředí a mít kontakt s oběma rodiči.

Europoslanci budou jednat o souhlasu s připojením Ruska a dalších sedmi zemí.

Debaty se zúčastní i europoslanci Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Petr Mach (Svobodní) a budou chtít upozornit na případ dvou českých chlapců zadržovaných sociálkou v Norsku a na další případy.

„Česká republika i Norsko jsou členy dohody. Jenže ta se vztahuje na únosy a zadržování dětí jedním z rodičů. Vůbec neřeší případy, kdy jsou děti odebrány rodičům a zadržovány státem. Což je případ Michalákových. Potřebujeme dohodu, která bude řešit tyto případy, kdy cizí stát odebere rodičům děti, které jsou českými občany,“ řekl Petr Mach ve Štrasburku Reflexu.cz.

„Koncem loňského roku se Evropský soud pro lidská práva zastal Čecha Zdeňka Hromádky, kterému jeho dceru odvezla matka dítěte do Ruska. Hromádka měl podle předběžného opatření pražského soudu dostat dívku do péče, ale toto rozhodnutí Rusko nerespektovalo,“ vysvětlil pak význam připojení se dalších států k Haagské úmluvě europoslanec Tomáš Zdechovský a dodavá: „To se nyní výrazně změní ve prospěch rodiče, kterému bylo dítě uneseno.“

Po debatě budou europoslanci hlasovat ve Štrasburku ve středu o výzvě členským státům EU, aby ratifikovaly rozšíření Haagské úmluvy.