Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: David Neff / Mafra / Profimedia.cz

Babiš útočí na zastupitelskou demokracii - chce v politice jen bohaté

Míněno samozřejmě finančně zajištění. A nejde o nějakou satiru, ale o přehlédnutý výrok pana ministra financí v nedělních Otázkách Václava Moravce na České televizi. Jedná se o otevřený útok na zastupitelskou demokracii, který ale od šéfa hnutí ANO mnoho lidí bere bohužel jako samozřejmost.

Pan Andrej Babiš, velkouzenář, ministr a vydavatel, pronesl v nedělních Otázkách nezapomenutelnou větu. Politici by podle něj měli být jen zajištění (rozuměj finančně zajištění) a tedy bohatí lidé. Jde o první vlašťovku, že to Babiš myslí s oligarchizací české politiky úplně vážně, a prezentuje i požadavky, které jsou evidentně nestoudné.

Návrh, že by do politiky mohli jen bohatí lidé je v přímém protikladu s principy demokracie. Pan Babiš nepochopil (nebo je mu to jedno), že v demokracii vládnou lidé - tedy i ti chudí. Jeho návrh, aby se do politiky mohli pouštět jen boháči, je tak návrhem na zrušení zastupitelské demokracie jako systému a nahrazení systémem zvaným orientální oligarchie (známe ji například z Ruska, Ukrajiny, zemí Střední Asie, Afriky, atd.).

Pozornému pozorovateli naší politiky je již delší dobu jasné, že Andrej Babiš neví a nechápe, co demokracie je. Nyní, když se ale vymáčkl naplno, je konečně úplné jasné, že chce natvrdo a bez vykrucování demokracii v její současné podobě zrušit.