Michael Žantovský

Michael Žantovský Zdroj: Nguyen Phuong Thao

V pražské Lucerně se bude číst z knihy o Havlovi, každý se může přidat

Štafetové čtení z knihy Michaela Žantovského o bývalém českém prezidentovi Václavu Havlovi začne dnes v 15 hodin v pasáži Lucerna. Je součástí Festivalu svobody, do kterého se zapojují různé organizace s oslavami 25. výročí sametové revoluce. Čtení, do kterého se zapojí zejména přátelé Václava Havla, se mohou zúčastnit všichni, kdo na symbol přechodu tuzemské společnosti ke svobodě chtějí vzpomenout.

Michael Žantovský čtení zahájí přes telemost z Británie, kde je dnes českým velvyslancem. Zúčastnit by se měl mimo jiné Ivan Havel nebo herec Jan Potměšil, jeden ze studentských protagonistů revoluce.

Bývalý Havlův spolupracovník ve své nedávno vydané knize nabízí nejenom pohled na Havla zblízka, ale i kritické postřehy a vypráví jeho poutavý životní příběh. Žantovský knihu napsal původně anglicky a sám ji přeložil do češtiny. Práva na šestisetstránkovou publikaci jsou prodána k překladům do deseti jazyků. Podle velkých knihkupeckých sítí se kniha prodává v současné době nejlépe ze všech tří nových publikací o Havlovi.

Knihovna Václava Havla se k Festivalu svobody připojí i dalšími akcemi. Ve spolupráci s Palácem Lucerna a Nadací Fórum 2000 připravila sérii debat a diskusí i výstav. Ještě dnes se v pasáži Lucerny otevře výstava fotografií Pavla Hrocha nazvaná S chtíčem po svobodě. Černobílé snímky zachycují nejen období již masově navštěvovaných demonstrací v roce ’89 a následného převratu, ale především první polovinu 90. let, horečnatou dobu plnou politických a sociálních změn, veselí, oslav, naděje a očekávání.

V sobotu je na programu mimo jiné pořad Zrychlený tep dějin, scénické čtení přepisů dobových audiozáznamů z listopadových a prosincových jednání zástupců disentu s představiteli komunistické moci. Neděli 16. listopadu otevře diskusí současných studentů se studentskými vůdci z roku 1989. Program Knihovna Václava Havla uzavře ve 20 hodin v kině Lucerna projekcí nového dokumentárního filmu Andrey Sedláčkové Život podle Václava Havla.