Ministr školství Marcel Chládek

Ministr školství Marcel Chládek Zdroj: Archív

ČSSD se mstí církvím, ministr Chládek navrhl, aby církevní školy přišly o část dotací

ČSSD, premiér Bohuslav Sobotka i všichni socialističtí ministři už dlouho bojují proti církevním restitucím. Když nenašly cestu jak je zrušit či omezit, vytáhl ministr školství Marcel Chládek skutečně těžký kalibr - novela školského zákona navrhuje zrušení dotací na úhradu provozních nákladů církevním školám. Na problém dnes upozornil úvodník deníku Právo.

Socialisté zřejmě zapomínají, že podobným postupem, u kterého se má ušetřit kolem 100 milionů korun, budou postiženi především žáci, studenti a jejich rodiče. Navíc církve provozují například i školy, do kterých chodí tělesně a mentálně postižení studenti. Pokud něco takového vláda myslí skutečně vážně, mohla by ještě zrušit podporu hospiců, nadací pro bezdomovce či zdravotnických zařízení, které také provozují církve. Vezme si snad stát tyto lidi na triko?

„Po proběhnuvším majetkovém vypořádání státu s církvemi odpadá důvod pro vyšší materiální podporu církevních škol a školských zařízení ze strany státu, respektive státní podpora ztrácí v tomto smyslu kompenzační funkce,“ zdůvodnilo tento postoj pro deník Právo ministerstvo školství. Bude zajímavé sledovat, zda úřad zruší i podporu, kterou dává soukromým školám, protože ta také existuje.

V církvích vzbudil podobný postoj značnou nevoli a nervozitu. „Novela zákona, jak je připravena, je zcela mimo to, na čem jsme se s panem ministrem Chládkem dohodli,“ komentoval pro Právo situaci generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

Proti ve vládě budou zřejmě lidovci, ale to by mstu ČSSD vůči církvím nemuselo zastavit, protože v Poslanecké sněmovně jim mohou být po ruce komunisté a hnutí ANO.