Průzkum Marsu v představách NASA.

Průzkum Marsu v představách NASA. Zdroj: Profimedia.cz

NASA obnovuje plán letu na Mars. Měli bychom se ho dočkat po roce 2030

Mnoho dnešních mladých lidí výstup člověka na Měsíc nezažilo. Ale výstupu člověka na jiné těleso ve vesmíru by se mladá generace měla dočkat. NASA totiž oznámila definitivní plán poslat člověka na Mars.

V roce 1972 se naposledy lidé podívali do tzv. hlubokého vesmíru (tj. vesmír, který se nachází 2000 km nad Zemí). Bylo to při letu na Měsíc.

Minulý týden ale podle serveru news.com.au podepsala NASA kontrakt za 2,8 miliardy dolarů, podle něhož by měla vzniknout nová raketa, která je schopná doletět až na Mars.

Raketu z projektu nazvaného Space Launch System (volně přeloženo jako program pro vystřelení do vesmíru) bude konstruovat Boeing.

Podle plánu by poprvé nová raketa s lidmi měla být poslána na jeden asteroid v roce 2025 a po roce 2030 na Mars. Poprvé nová raketa odstartuje v roce 2017 bez lidí – bude se testovat její funkčnost.

Pro představu – většina družic včetně Mezinárodní vesmírné stanice obíhá kolem Země ve výšce 2000 km nebo méně. Geostacionární družice „visí“ ve výšce 36 tisíc kilometrů, což je pořád jenom přibližně desetina vzdálenosti Měsíce, která činí 350 000 km. Asteroid, na nějž zamýšlí NASA poslat lidi, je o 64 000 km dále než Měsíc. Mars je ovšem vzdálený 1,5 miliónu kilometrů.

Výkon rakety bude podle projektu podobný výkonu 298 000 silných motorů auta Korveta a bude moci na oběžnou dráhu vynést 130 tun materiálu najednou.