Methadon

Methadon Zdroj: Profimedia.cz

JXD: Rusové na Krymu vykopli 800 nemocných na ulici!

Anexe Krymu putinovým Ruskem přinesla naprostou zkázu léčbě závislých na poloostrově, který se nově stal součástí Putinistánu. V Rusku je totiž substituční léčba zakázaná zákonem.

Putinova anexe Krymu přináší výsledky, které nikoho ani v nejmenším nenapadlo předpokládat. Teď momentálně díky idiotské ruské protidrogové politice poslali ruští lékaři osm set léčících se narkomanů zpět na ulici a na heroin.

Nejprve na vysvětlenou: Ukrajina se řídila - z velké části díky českým expertům a vědcům, kteří se podíleli na formování tamní protidrogové strategie - moderními evropskými principy harm reduction - snižování rizik, to jest například substituční léčba či výměna jehel. Jenom na krymském poloostrově bylo před anexí v substituční léčbě osm set pacientů. Lidí, kteří už nechtěli brát drogy, ale nedokázali zvládnout nesmírně trýznivý absťák hladu buněk po heroinu. Takže byli v substituční léčbě a dostávali místo toho, aby kradli na heroin, od lékaře substituční látku - methadon.

Ruská protidrogová politika je na rozdíl od té ukrajinské tradičně asijská, postavená čistě represivně, a zcela zanedbává preventivní a terapeutický rozměr celé problematiky. Proto je v Rusku ta jediná účinná léčba opiátových závislostí, která existuje - substituční léčba - zakázána zákonem.

Ihned po anexi Krymu dostali tamní lékaři z Moskvy příkaz substituční léčbu ukončit. Osm stovkám pacientů nabídli detox, který samozřejmě nezvládli, takže se zdrcující většina z nich vrátila na ulici a na heroin. Několik jich již zemřelo. Ptám se předního českého drogového epidemiologa doktora Tomáše Zábranského, jak postup nové ruské drogové politiky na Krymu hodnotí: „Je to nelidské jako celá ruská politika!“, odpoví bez váhání. A líp to asi vyjádřit nelze. Ruská protidrogová politika prostě vykopla osm set léčících se těžce závislých a poslala je na smrt.