Soči

Soči Zdroj: Profimedia.cz

Nejúspěšnější české zimní olympiády historie

Je těžké srovnávat úspěšnost sportovních výprav na olympiádě v roce 1924 a 2014. Už proto, že na prvních zimních hrách se rozdělovalo 16 sad medailí, zatímco na posledních hrách v Soči dokonce 98. Přesto jsou ale zimní olympiády, které v daný rok znamenaly pro Československo či Česko z nějakého důvodu velký úspěch.

1928: První medaile

Oficiálně druhé zimní olympijské hry a první medaile pro Československo, a to ve skocích na lyžích. Zejména díky prvnímu kolu skoků si ji zajistil Rudolf Burkert, a vklínil se tak mezi čtyři seveřany (dva Nory a dva Švédy). Pikantní okolností je to, že první československý medailista byl sudetský Němec. Burkert nebyl po válce odsunut, ale emigroval až v roce 1968.

1948: První stříbrná medaile

Dvacet let mezi první bronzovou a první stříbrnou medailí se může zdát jako dlouhá doba. Jenže kvůli druhé světové válce mezi tím proběhly jen další dvě zimní olympiády. První československou stříbrnou jsme získali ve Svatém Mořici ve Švýcarsku díky hokejovému turnaji. Hokejisté tu zaznamenali pozoruhodné výsledky. Například Itálii porazili 22:3, Polsko 13:1, Velkou Británii 11:4, Rakousko 17:3, ale hlavně poprvé neprohráli s Kanadou. Mezi divokými výsledky, se zápas s pozdějším vítězem OH (díky lepšímu skóre) zvlášť vyjímal – 0:0. Výsledek československého týmu byl o to cennější, že olympiáda platila i jako mistrovství světa a mistrovství Evropy. Byly to tedy pro nás dvě druhá a jedno první místo zároveň. Krom toho byl Vladimír Zábrodský s 22 trefami nejlepším střelcem turnaje.

Tenhle rok ale skončil velmi smutně. Šest československých hokejistů v listopadu zemřelo při letecké nehodě, pět z nich reprezentovalo právě na olympiádě ve Švýcarsku.

1968: První zlatá medaile

Jakoby velké úspěchy na zimních olympijských hrách předznamenávaly politické obraty v Československu. V roce 1968 to bylo poprvé, kdy Československo získalo všechny druhy medailí a hlavně – získali jsme první zlatou. O tu se postaral Jiří Raška, který přidal ještě stříbrnou medaili na velkém můstku. Další stříbro přidali hokejisté, kteří zde dokonce porazili zlatý Sovětský svaz, a o vítězství v turnaji je připravila remíza se Švédy. Bronzovou medaili si vyjezdila krasobruslařka Hana Mašková.

2010: Víc než jedna zlatá medaile

Na minulé olympiádě v kanadském Vancouveru získali Češi celkem šest medailí, čímž vyrovnali maximum Československa z roku 1984. Jenže zatímco v roce 1984 odjížděla československá výprava bez zlaté, ve Vancouveru jsme poprvé měli zlaté hned dvě. Hlavní Českou hvězdou se stala Martina Sáblíková, která zajistila polovinu všech medailí. Vybojovala obě zlaté a navrch ještě bronzovou. Třetí byla Šárka Strachová, tehdy Záhrobská, ve slalomu, bronz bral také Lukáš Bauer díky běhu na 15 kilometrů a ještě jednou Bauer spolu s Jakšem, Koukalem a Magálem ve štafetě.

2014: Nejvíc medailí

Opět dvě zlaté a navíc rekordní počet medailí – osm. Nejvíc, pět, jich přinesl biatlon, který v Česku v posledních letech zažívá velký boom díky úspěchům závodníků. Začalo to bronzem Jaroslava Soukupa, pokračovalo stříbrem Ondřeje Moravce, stříbrem Gabriely Soukalové a bronzem opět Ondřeje Moravce. Skvělý závod přinesla smíšená štafeta zakončená stříbrem. K těmto pěti biatlonovým medailím mohla přibýt ještě medaile ze štafety žen, ale 14 oprav na střelnici nakonec znamenalo čtvrté místo. Zlatou a stříbrnou přidala rychlobruslařka Martina Sáblíková a ještě jednu zlatou snowboardistka Eva Samková.

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru