Střelec

Střelec Zdroj: Archív

Střelci z letiště hrozí trest smrti. Byl v zajetí konspiračních teorií?

Střelci, který v pátek zabil na letišti v Los Angeles jednoho příslušníka ochranky hrozí trest smrti. Obžaloba se totiž domnívá, že třiadvacetiletý Paul Anthony Ciancia se na svou akci dlouho připravoval a jednal promyšleně.

Podle svědectví po příjezdu na letiště v pátek ráno tamního času, vytáhl Ciancia z vaku poloautomatickou puškou a u třetího terminálu začal střílet na příslušníka letištní ochranky. Zastřelil přitom důstojníka federálního Úřadu pro bezpečnost v dopravě (TSA) Gerarda Hernandeze (39) a zranil sedm lidí, včetně dvou dalších členů ochranky. Losangelenské letiště, které je třetí největší v USA pak policie částečně evakuovala a uzavřela. Téměř 1600 letů bylo kvůli tomu zpožděno, což mělo dopad na zhruba 170 tisíc cestujících

V palbě, která se po jeho výstřelech rozpoutala, byl útočník zasažen do hlavy a nohou. Ve vážném stavu ho poté převezli do nemocnice. Americká policie stále neví, co Cianciu k jeho počínání vedlo. Ve vzkazu, který nalezli u něho v kapse vyjadřoval zklamání z americké vlády. Údajně se v něm i píše, že je mu jedno koho zastřelí, hlavně když to bude zaměstnanec TSA: „Černoch, běloch, žlutý, hnědý, to nebudu rozlišovat“. Střelcovo vyznání se rovněž zmiňuje o „NWO“ čili „Novém světovém řádu“, což je konspirační teorie, která v současném světě pozoruje spiknutí příslušníků elit za účelem vytvoření totalitní světové vlády.

Cianciaova rodina pochází z malého městečka na východním pobřeží USA, kde vlastní autoopravnu. Jeho známí jej popisují jako uzavřeného a samotářského. „Vždycky se stranil druhých, nechodil s námi ani na oběd a jedl sám“ řekl novinám Los Angeles Times jeden z mála přátel vraha David Hamilton.