Federico Díaz

Federico Díaz Zdroj: profimedia.cz

Dílo Federico Díaze se stává součástí jednoho z nejprestižnějších center moderní světové architektury

Federico Díaz, umělec s česko-argentinskými kořeny, který spolupracuje s Galerií Zdeněk Sklenář, jež ho také zastupuje, se prosadil jako jeden z mála světových umělců do nové sbírky centra moderní architektury ve francouzském Orléans.

Fonds Régional d´Art Contemporain (FRAC), jak se tato organizace nazývá, je přitom považována za jedno z největších a nejprestižnějších center, které se vedle New Yorku a Frankfurtu, zabývá moderní architekturou i uměním, které s ní souvisejí. Nová expozice bude představena veřejnosti od 14. září letošního roku.

Úspěch Federico Díaze je o to větší, že do stálé expozice v novém objektu centra FRAC, které se jmenuje Les Turbulences, se dostal jako jeden ze čtyř umělců, jejichž díla byla po celém světě vybrána. Díaz se bude v Orléans prezentovat svým projektem Resonance v níž se zabývá materiálovou transformací prostředí, takzvaným viděním neviditelného, zhmotňováním rezonancí kolem nás.

„Resonanční membrány jsou našim i vesmírným základem. Jako lidé se toto snažíme popisovat v poezii, hudbě, nebo matematickými experimenty, kam patří i algoritmická architektura. Existují místa, jako je například právě FRAC, která dávají prostor těmto experimentům v oblasti vědy a umění,“ řekl k tomu Díaz.

Zdeněk Sklenář považuje zařazení díla Federico Díaze do jednoho z nejprestižnějších center moderní architektury za vynikající úspěch představitele českého umění.