Vít Bárta a Matěj Bárta

Vít Bárta a Matěj Bárta Zdroj: Archív Blesku

Posudek profesora Strause na rigorózní práci Víta Bárty. Vypadá to jako překlep, ale možná to není překlep.
Matěj Bárta cituje přednášku profesora Strause z roku 2002. Píše se rok 2006 a Matěj Bárta je zřejmě věštec. Až o dva roky později, roku 2008 totiž vychází nové vydání Strausovy Kriminalistické techniky. Straus v učebnici pokračuje úplně stejnými větami, jaké napsal v roce 2006 Matěj Bárta. Kdo tu od koho opisuje?
Některé pasáže jsou zřejmě tak cenné, že vycházejí hned třikrát. Ve starších trasologických učebnicích prof. Strause, roku 2006 jako součást rigorózní práce Matěje Bárty a do třetice roku 2008 ve Strausově knize Kriminalistická technika.
Další záhada. Předposlední kapitola prací obou bratrů je takřka stejná. Vít ji "napsal" roku 2003, Matěj roku 2006. Podle Matěje Bárty je vše v pořádku.
Existenci Strausových skript Biomechanické metody identifikace osob Vít Bárta zatajil, půjčil si z nich ale text a řadu grafů. Hájí se tím, že se v době 1997 - 2003 podílel na výkumech profesora Strause a tudíž ho nemusel citovat. Jenže citovat se musí, a navíc tato skripta Straus vydal už v roce 1996.
6
Fotogalerie

Bratři Bártové v rigorózních pracích podváděli. A podvod jim posvětil špičkový český kriminalista

Oba mají titul JUDr., oba obhájili práci z trasologie, což je věda o stopách, které zanechává pachatel na místě činu. Vít i Matěj Bárta však ve svých pracích vykrádají svého učitele, profesora Jiřího Strause.  

Straus je celebrita mezi kriminalisty, přezdívá se mu matematik zločinu, je špičkovým a respektovaným expertem na biomechaniku a trasologii. Je tím, kdo v téhle zemi usvědčuje vrahy. A kdo má moc poslat lidi za mříže.

 

Straus vypracoval k pracím obou bratrů oponentské posudky. Místo toho, aby upozornil, že Bártové opisují jeho vlastní texty, vychválil je do nebe. Díky němu pak Bártové získali na  Akadémii policejného zboru v Bratislavě titul JUDr.

 

Strausovi nevadilo ani to, že se Bártové vykrádají navzájem, například předposlední kapitola je v obou pracích totožná. V Reflexu se Straus hájí tím, že byl jen příliš „velkorysý“. Reflex však pojal podezření, že velkorysí mohli být i bratři Bártové.

 

Případ, který zavání korupcí, jsme proto ohlásili na Obvodním zastupitelství Prahy 5. Vít Bárta za pokus o uplácení (poslanců) už letos dostal podmínečný trest.

 

 

Více čtěte v aktuálním čísle Reflexu, rigorózní práce i úryvky z knih profesora Strause můžete porovnat v galerii. Přikládáme i pochvalné posudky profesora Strause.

 

Jiří Straus - ukázky z knihy

 

Rigorózní práce Matěje Bárty

 

Rigorózní práce Víta Bárty

 

Posudek na práci Víta Bárty od Jiřího Strause