Designové návrhy brýlí od Googlu

Designové návrhy brýlí od Googlu Zdroj: Google

Designové návrhy brýlí od Googlu
Designové návrhy brýlí od Googlu
Designové návrhy brýlí od Googlu
Designové návrhy brýlí od Googlu
5
Fotogalerie

Zahoďte mobily. Google představil brýle, které propojí svět s kyberprostorem

Možná už za rok budete na ulicích potkávat první lidi s bílými obroučkami, kteří budou nápadně pošilhávat po malém displeji v rohu svého zorného pole a mumlat "pod vousy" dotazy na počasí nebo nejbližší cestu k bankomatu. Vývojáři z prominentní laboratoře Google X představili ve středu na sociální síti Google+ první designové návrhy technologie, která může změnit naše vnímání reality.

 

O zařízení, jehož vývoj doposud držel technologický gigant pod pokličkou, jste se mohli na webu Reflex.cz dočíst poprvé na začátku února. Většina tehdejších spekulací o Projektu Glass, jak Google označuje brýle s podporou rozšířené reality, se včera potvrdila.

 

Díky integrované kameře a malému průhlednému displeji nad okem pomohou s navigací ve městě, prozradí, jaké bude počasí, upozorní na výluky v dopravě, dokáží pořídit fotografii a okamžitě ji nahrát na sociální síť i zprostředkovat videohovor (druhý člověk uvidí svět z vašeho pohledu). Pokud Google vyladí své rozpoznávání hlasu, brýle by mohly zdatně konkurovat i hlasové asistentce Siri od Applu. Ostatně, podívejte se na ukázkové video, které odhaluje jejich plný potenciál:

 

Video placeholde
Google brýle • Youtube.com

 

Vývojáři na sociální síti Google+ vyzvali zájemce, aby je zahltili svými postřehy a nápady. O finální podobě nového zařízení má totiž Google stále jen hrubou představu. Už nyní by jej ale chtěl začít testovat na veřejnosti.

 

"Jsme stále v rané fázi Projektu Glass - technologie, která bude k dispozici, když ji budete potřebovat, a nebude překážet, když ne," připomíná na svém účtu Google+ spoluzakladatel společnosti Larry Page. Přestože je na závěry ještě brzo, oznámení vzbudilo v zahraničních médiích vlnu nadšených reakcí.

 

 

Zatím se ale nedá říct, zda futuristické brýle uspějí u běžných uživatelů moderních technologií - řada lidí už nyní připouští, že by si s internetovým portálem, navigací a osobním komunikátorem umístěným na obličeji připadala hloupě.

 

A samozřejmě se mohou opravněně děsit toho, že jim zařízení neporozumí (za upozornění na následující videoparodii děkujeme Juraji Hladkému):

 


Jak ale připomíná The New York Times (NYT), z Project Glass by se mohl dříve nebo později spojit s jiným projektem, na němž pracuje docent Univerzity ve Washingtonu Babak Parvíz, specialista na bionanotechnologii. Jeho tým vyvinul kontaktní čočky s elektronickými prvky, které umí na povrchu zobrazit pixely. Možná se tak v budoucnu obejdeme i bez "obrouček".

 

Podle webu NYT by se mohly brýle objevit na trhu už během následujícího roku a k mání budou za cenu běžného smartphonu. Technologický server Mashable ale upozorňuje, že si na novinku, která jako by vypadla ze sci-fi filmu, ještě chvíli počkáme. Cituje mluvčího Googlu, podle něhož je uvedení brýlí do prodeje v tomto roce "extrémně nepravděpodobné".