Danny DeVito a Tim Burton

Danny DeVito a Tim Burton Zdroj: Pavel Dvořák

Vízězka DISS Indira Sulejmanová
Dolph Lundgren předává cenu za nejlepší film
Gary Oldman přebíral cenu od Olivie Wilde
Gary Oldman
DeVito ukazuje, jak ho opice chytla za koule
10
Fotogalerie

Víkend v Londýně: fanoušci velebili Pottera a Danny DeVito své "nádobíčko"  

Co mají společného šedesátisekundová Černá labuť a stotřicetiminutový Harry Potter? Oba o víkendu vyhráli: první u odborné poroty, druhý u fanoušků. Vše se odehrálo v Londýně, pod hlavičkou Jameson Empire Awards a za vydatného přispění „Ajťáka“ Chrise O’Dowda, kterého okouzlilo „české“ lego.

 

Byly to rušné dny. Poslední březnový pátek se v londýnském filmovém muzeu vybírala pětice autorů, jejichž minutové snímky postoupily do finále celosvětové soutěže Jameson Done in 60 seconds. Český zástupce, stavebnicový Forrest Gump Petra Brunnera, se do ní nedostal, zmíněného porotce, hvězdu seriálu Ajťáci, nicméně naprosto nadchl.

 

Pravda, O’Dowd to vyjádřil slovy, jež na stránkách seriózního média nelze publikovat (ostatně publikovat se nedá prakticky nic z toho, co ten večer populární komik pronesl), nicméně o jejich obsahu není pochyb: český filmeček ho dostal.

 

„Ohlas Forresta mě potěšil. Vždyť já se bál, abych nebyl ze všech nejhorší,“ smál se Brunner, který se vyhlášení osobně účastnil, ale na to, že by mohl vyhrát, podle svých slov vůbec nepomýšlel. Ba právě naopak — celou dobu velkoryse chválil konkurenty. „Některé filmy byly neuvěřitelně profesionální — například animovaný Indiana Jones nebo perfektně nasnímaný Kmotr z Ruska. Když si vezmu, jak živelně vznikal můj Forrest, jsem vděčný, že jsem se vůbec do finále dostal,“ dodal a slíbil, že se zúčastní i následujícího ročníku. „Naplánoval jsem si animovaného Blade Runnera,“ prozradil.

 

Porotě, v níž vedle O’Dowda a editora magazínu Empire Marka Dininga zasedli ještě režisér Gareth Edwards (Monsters) a moderátor Alex Zane, se nakonec nejvíc líbila kazašská verze Černé labutě z dílny Indiry Sulejmanové, v závěsu zůstali chilský Spider-Man, irský Distrikt 9 s klauny a dva animované příspěvky, bulharský Střihoruký Edward a britský mix Tintina a Indiany Jonese.

 

Vítězné video:

 

 

Výsledky Done in 60 Seconds byly slavnostně vyhlášeny v rámci jiných, „větších“ filmových cen, takzvaných Jameson Empire Awards, udělovaných čtenáři známého filmového časopisu. Událost, jež je co do rozsahu (nikoli úrovně) srovnatelná například s českými Slavíky, přilákala do Londýna spoustu filmových hvězdiček a hvězd.

 

K největším navzdory malému vzrůstu patřil zcela jednoznačně herec Danny DeVito, jemuž organizátoři přiřkli roli předávajícího, ale zapomněli jeho rozměrům přizpůsobit výšku mikrofonu. Herec tak chvíli bojoval se stojanem, načež se „pomstil“ peprnou historkou o Batmanovi, Burtonovi, opici a varlatech. „Díky, Time, že jsi mi tehdy při natáčení Batmana připomněl, jak jsou důležitá,“ smál se na kamaráda-režiséra, jemuž následně předal cenu pro filmovou Legendu.

 

Video placeholde
Danny De Vito • Reflex.cz

 

Časopisovým cenám dominoval politický thriller Jeden musí z kola ven, který se stal nejlepším britským filmem, nejlepším thrillerem a odměněn byl i představitel jeho hlavní role Gary Oldman. Ve velkém se filmoví fanoušci rozloučili také s dobrodružstvími Harryho Pottera, jejichž poslední část vynesla Davidu Yatesovi trofej za režii a stala se i filmem roku. Jeho jméno přečetl hostům patrně nejblonďatější akční hrdina všech dob, Dolph Lundgren, ještě předtím si však zkusil něco na způsob vlastní děkovné řeči. „To bylo víc vět, než kolik dialogů jsem měl v posledních pěti filmech,“ zhodnotil to následně.

 

 

Kromě něj se v roli předávajících vystřídaly mnohé další filmové idoly, romantikem Jamesem McAvoyem počínaje, thorovským svalnatcem Tomem Hiddlestonem konče. Hrdinou roku byl vyhlášen oblíbenec Quentina Tarantina Michael Fassbender (Gauneři, Hanebný pancharti, Zkrat, Prometheus), který se přiznal k dětskému snu stát se Supermanem.

 

Sošku pro osobnost, jíž se dařilo inspirovat celé generace filmařů, si pak přišel vyzvednout režisér Ron Howard (Apollo 13, Čistá duše, Duel Frost/Nixon). V žánrových kategoriích se prosadily hlavně domácí tituly — horor Kill List a „prcičkovská“ komedie Přizdis*áči, která českými kiny prošla bez většího zájmu. Kompletní seznam výsledků Jameson Empire Awards i přehled finálových videí soutěže Jameson Done in 60 seconds najdete na těchto stránkách.