V současnosti čtvrtá nejnavštěvovanější stránka světa

V současnosti čtvrtá nejnavštěvovanější stránka světa Zdroj: profimedia.cz

Facebook zamíří na burzu, asi už ve středu. "Vyrobí" 1000 milionářů

Když od někoho něco dostanete zadarmo, tak nejste jeho zákazník, ale produkt. Mark Zuckerberg může nabídnout 800 miliónů produktů. A dostane za ně dobře zaplaceno, nejspíš už brzo.

Facebook pravděpodobně ve středu zažádá o registraci akcií a oficiálně tak zahájí cestu na burzu. S akciemi by se mohlo začít obchodovat někdy mezi dubnem a červnem. Oznámil to v pátek deník Wall Street Journal s tím, že jde o spekulaci a že se o finálním datu stále jedná. Ale středeční termín mezitím potvrdily i další zdroje.

 

Dlouho očekávané IPO (tzv. Initial Public Offering neboli prvotní veřejná nabídka akcií) ukončí spekulace o tom, jakou má dnes Facebook vlastně hodnotu. Očekává se, že se bude pohybovat mezi 75 až 100 miliardami dolarů. Prodej části akcií by firmě mohl v počáteční fázi vynést kolem 10 miliard dolarů.

 

 

Agentura Reuters už v prosinci uvedla, že vstup Facebooku na burzu "vytvoří" přibližně 1000 nových milionářů. A také několik miliardářů, především ze zakladatele Marka Zuckerberga, ale také z jeho bývalých spolužáků.

 

Pokud se povede podle plánu, bude vstup Facebooku na burzu asi nejvýznamnějším v technologickém sektoru v historii. Když vstoupil na burzu v roce 2004 Google, dosáhl tržní hodnoty "pouze" 23 miliard dolarů. Dnes ovšem činí 184 miliard.

 

Investoři vyhlížejí Facebook na burze s velkým napětím i očekáváním. Analytici tvrdí, že úspěch Facebooku pomůže sektoru IT i americké ekonomice jako celku. Spokojenost investorů by mohla urychlit investice do dalších firem.

 

Objevují se i hlasy varující před příliš velkým optimismem. Loni se ne úplně nepovedl vstup na burzu rovněž velmi favorizovaného Grouponu. Skeptický je i mediální magnát Rupert Murdoch, který na Twitteru napsal: "Facebook je skvělý počin, ale 75 až 100 miliard dolarů? To činí Apple  vyloženě levným."