Video placeholde
Příklady využití PET(b)rick v praxi
Příklady využití PET(b)rick v praxi
Příklady využití PET(b)rick v praxi
Příklady využití PET(b)rick v praxi
Příklady využití PET(b)rick v praxi
5
Fotogalerie

Architekti odpadu z Česka. V Praze vznikla cihla z PET lahví, která může změnit svět

Využít recyklovaný PET tak, aby fungoval jako cenný stavební prvek v architektuře, to bylo cílem výzkumného týmu vedeného Kateřinou Novákovou, která 1. července 2014 na katedře Architektury ČVUT se svým týmem vědců a designerů projekt PETMAT zahájila. Dnes mají konečně všechny potřebné patenty a začínají řešit, jak získané poznatky uplatní v praxi.

Týmu se podařilo vyvinout stavební jednotku z recyklátu PET, tzv. PET(b)rick, tedy jakousi cihlu. Ty vznikají technologií tzv. vyfukování a vyfouknuté „cihly” jsou lehké a plnitelé různým obsahem od písku přes vodu až po svítidla a jiné technologie. Vzhledem ke své lehkosti a možnosti spojovat je k sobě, jsou jako stavební materiál ideální. 

Video placeholde
Takto pasují jednotlivé "cihly" z PETu dohromady • PET MAT

Průmyslový vzor plastové cihly byl registrován v únoru 2015, v květnu 2016 vývojový tým obdržel potvrzení o udělení patentu. Z PET(b)ricků je možné stavět drobnou interiérovou architekturu, sedací prvky, bary, přepážky apod. Architektonické prvky projektu – tzv. PETchairs (PET lavičky) byly poprvé veřejně představeny v množství 17 kusů v českém pavilonu na EXPO 2015 v Miláně a setkaly se s velkým ohlasem. 

Projekt PETMAT nezůstává primárně pouze u vývoje stavebního materiálu a navrhování nových forem architektonických prvků z něj vytvořených. PETMAT aktivně podporuje také edukační proces týkající se recyklace plastu v České republice. Skrze své vizuální veřejné projekty (PET Anděl, PET Tree, aj.) upozorňuje na důležitost správné recyklace PETu a jeho hodnotu díky moderním technologiím recyklace. 

Video placeholde
Ukázka cihly PET(b)rick a PETchair • Martin Bartkovský