Online zpověď? No proč ne...

Online zpověď? No proč ne... Zdroj: iTunes

Španělům se nechce do kostela, z hříchů je vyzpovídá kněz pomocí mobilní aplikace

Touhu vyzpovídat se ze svých hříchů mají lidé poměrně často. Co ale s tím, když do kostela dnes chodí pravidelně málokdo? Ve Španělsku mají katolíci originální řešení. Mobilní aplikace Confesor GO vám najde nejbližšího dostupného kněze a ten vás vyzpovídá i mimo kostel.

Aplikace zjistí polohu uživatele a ukáže, kde se právě nachází nejbližší kněz, který je ochoten vás vyzpovídat. Samozřejmě se vám na displeji objeví nejkratší možná cesta k němu a najdete zde i Desatero. A také hodiny, ve kterých vám může být duchovní útěcha poskytnuta.

Abyste měli jistotu, ke komu jdete, aplikace nabízí i základní informace o knězi – jméno, datum narození a rok jeho vysvěcení. Zatím je v aplikaci více než 100 kněží z různých míst Španělska. Postupně jejich počet roste. Připojil se například i José Ignacio Munilla, biskup ze San Sebastiánu.

S nápadem na aplikaci přišel katolický kněz Ricardo Latorre, který doufá, že v příštím roce bude přístupná také v některých španělsky mluvících zemích Latinské Ameriky. Zatímco katolicismus ve Španělsku je světu pořád prezentován jako nedílná a mimořádně pevná součást španělské kultury a života, ve skutečnosti ani obyvatelé Pyrenejského poloostrova (podobně jako jinde v Evropě) moc do kostela nechodí. Podle sociologických průzkumů téměř 60 procent Španělů na mše nechodí „téměř nikdy“ a alespoň jednou týdně na ně zajde pouhých 15 procent obyvatel.