Téměř opuštěné městečko Ostana v Itálii.

Téměř opuštěné městečko Ostana v Itálii. Zdroj: Francofranco56 (volné dílo)

Unikát: V městečku v Itálii se narodilo po 28 letech první dítě

Malé městečko Ostana, které většina obyvatel už před lety opustila, po dlouhé době slaví: Narodilo se zde první dítě po 28 letech. Miminko se jmenuje Pablo a místní starosta Giacomo Lombardo označil jeho narození za „sen“. Toto místo na severu Itálie v kraji Piemont je totiž prakticky vylidněno.

V dystopickém filmu Potomci lidí se přestaly rodit děti, a nejmladší člověk na světě je tak ohromnou celebritou. V podobné situaci se teď ocitlo jedno italské mimino, i když jen na místní úrovni.

Počet obyvatel Ostany s malým Pablem teď stoupl na 85 osob. Po druhé světové válce žilo v Ostaně několik tisíc lidí, na počátku 90. let tisícovka, ale to už zde mnozí nežili trvale, píše italský deník La Stampa.

Přes hrozivý demografický vývoj se Ostana pořád snaží čelit osudu a pokouší se vytvořit nová pracovní místa (například pro turistiku), aby přilákala další obyvatele. To je i příklad Silvie a Josého, rodičů malého Pabla. Úřady například nabízejí novým obyvatelům odpuštění daní.

Malá města v celé Itálii bojují s neustávajícím vylidňováním, neboť mladí se odstěhovali za prací do měst. Některá proto nabízejí opuštěné domy prakticky zdarma. Zájem ale ani tak není nijak velký.