Procházky tajemnou Prahou

Procházky tajemnou Prahou Zdroj: Archív

Co v průvodcích nebylo: Vychází nový speciál Reflexu Procházky tajemnou Prahou

Po úspěchu loňského speciálu Procházky starou Prahou připravila redakce Reflexu jeho volné pokračování – tentokrát s názvem Procházky tajemnou Prahou.

Říkáme-li tajemnou, není to jen klišé. Všechny texty i fotografie v novém speciálu spojuje tajemství. Lépe řečeno: onen zvláštní druh pražského tajemství, které v sobě toto město - přes všechnu komerci a nablýskané pozlátko - stále ještě ukrývá.

Co v nejnovějším speciálu najdete?

Především unikátního průvodce po staroměstských průchodech. Čtenáře provede temnými pochody, po spletitých dvorcích a utajených cestách, které znají jenom místní. Často však jen ti, kteří tu bydlí desítky let. Jejich znalost se totiž předává z generace na generaci.

Další kapitola zavede čtenáře na František, do uliček blízko Vltavy – k náhrobnímu kameni, u kterého kreslíře Rychlých šípů Marko Čermáka poprvé napadlo: „Tohle jsou ta pravá Stínadla“. Podle zdejších domů a domků vznikla posléze stínadelská čtvrť...

Budeme pátrat po ostatcích svaté Anežky, jež řádové sestry ukryly v roce 1419 před řádícími Husity v některém z pražských kostelů. Jenže ve kterém? Definitivní verdikt nepadne přirozeně ani nyní. Jenže sama cesta je v tomto případě důležitější než cíl. Ostatně, k čemu by bylo tajemství po jeho rozluštění…

A nakonec, protože o adventu nesmí chybět procházka Malou Stranou, zavede speciál Reflexu své čtenáře na malostranská náměstí: Maltézské, Velkopřevorské, Malostranské i Valdštejnské. Na tom posledním za hraběnkou Valdštejnovou, která se dožila 104 let a krátce po březnu 1939 příbuzným vypravovala: „No, to je hrozný ty Němci, už jsou zase v Praze. Já jsem koukala z okna a víte, co je zajímavé? Že v šestašedesátém přišli od Malostranského náměstí a teď přijeli z Klárova“.

Jednoduše si pamatovala bitvu u Hradce Králové v roce 1866 a pruská vojska v Praze. Nakonec se do jejího domu nastěhoval komunistický ministr Kopecký a tenhle obzvlášť odporný stalinista, který dostal mnohé na popraviště, posílal hraběnce v padesátých letech k narozeninám americké cigarety. Dokonce ji nechal postavit koupelnu.

Ano, Praha je plná podivných příběhů. Mnohé z nich objevíte ve speciálu Procházky tajemnou Prahou, který je právě v prodeji.

Speciál Procházky tajemnou PrahouSpeciál Procházky tajemnou Prahou|Archív