Mlčící

Mlčící Zdroj: Marek Douša

CYRIL HÖSCHL: Evropa má poslední vteřinu k sebeobraně

Dramatické události rádi prožíváme na obrazovce a při hrách. Lidé přesouvající se ve statisících do Evropy nás však zastihli nepřipravené.

Dobrý den,

před časem jste napsal na nějakém

serveru, že Evropa má poslední vteřinu k sebeobraně. V tom duchu se nesou i rozhovory, které jsem s Vámi nedávno četla. Co si mám pod tím představit? Myslíte si, že je nějaký důvod obávat se, že pár tisíc přistěhovalců může mnohasetmiliónovou Evropu ohrozit jinak než nepatrnou ekonomickou zátěží? Kde to berete?

Jana B., Pardubice

V současných rozpravách se často argumentuje, že nebezpečí islámu je přeceňované, protože mlčící většina, co se nefilmuje při podřezávání hlav jinověrcům, je mírumilovná. To je argument, který ve světle historické zkušenosti se střety kultur a ideologií bledne. Mlčící většina Němců jistě nechtěla posílat masově do plynu nevinné, mírumilovné a pracovité rodiny i s dětmi, ale ukázalo se, že ta většina byla irelevantní. Mlčící většina velkého ruského národa jistě nechtěla vědomě posílat na Sibiř do lágrů své nejlepší lidi a vyhubit desítky miliónů lidí v gulagu, ale ta většina byla irelevantní. Zrovna tak mlčící většina islamistů jistě nechce vraždit, vyhazovat do povětří vlaky, letadla a kulturní dědictví, ale ta většina je irelevantní, protože zlu z vlastních řad nedokáže zabránit (cit. Brigitte Gabrielová; pozn. red.). Omlouvat vraha tím, že má slušnou sestru, která nikomu neublížila, je irelevantní.

A teď k Vaší otázce: člověk je jedním ze živočišných druhů, i když někteří příslušníci lidského rodu si to neradi připouštějí a cítí se být něčím víc, něčím jako „pány tvorstva“, polobohy obdařenými „humanismem“. Nicméně i oni mohou těžko popřít fakt, že lidstvo vraždí, souloží a cpe se stejně jako kterýkoli jiný živočišný druh. A ten Kantův „mravní zákon ve mně“ mají kdejaké opice, neboť i ony mají zábrany vyvraždit se do mrtě. A pokud kradou a podvádějí, jenom nám připomínají některé naše méně upejpavé spoluobčany. Živá příroda, zejména fauna, funguje na několika principech. Je to pud sebezáchovy, pud obživný, pud teritoriální a pud reprodukční.

Tyto pudy zajišťují přežití a v soutěži s konkurencí i pravděpodobnost, s jakou se ti kteří jedinci prosadí do dalších generací. Z tohoto hlediska je Evropa nyní viditelně zdegenerovaná: ztratila pud sebezáchovy (už žádné zastavení machometánů v bitvě u Vídně, žádná evropská armáda, své náboženství vzdává bez boje, místo toho staví mešity), pud obživný (místo péče o půdu a zemědělství staví na polích skladiště a doma má pracky na klávesnicích), teritoriální (ani pořádně neví, kde má hranice a jak je chránit, cizáci se přes ně valí za lepším) i reprodukční (má sotva 1,6 dítěte na rodinu a místo toho zakládá registrovaná partnerství a homosexuální rodičovství). K tomu si přidejme změkčilost, nesnášenlivost bolesti a politickou korektnost, jež znemožňuje nazývat věci pravými jmény. A teď si vezměte islámskou kulturu: má víru, pud sebezáchovy (ten ji momentálně žene do Německa), je teritoriální (zkuste překročit ilegálně hranice do Saúdské Arábie nebo do Íránu!) a má silný reprodukční pud (3,1 dítěte na jednu ženu; homosexualita je většinou krutě trestána). Pozor – záměrně ničemu z toho, co tu uvádím, nedávám hodnotící znaménka. Nechme stranou, co je pro koho špatně a co je dobře: když si prostě v jakémkoli modelu postavíte tyto skutečnosti proti sobě, už nyní víte jasně, jak to celé s Evropou za pár let dopadne, jestliže se nestane něco nečekaného.