USA a jejich cimermanovský kandidát

USA a jejich cimermanovský kandidát Zdroj: crocksandliars.com

Jako Jára Cimrman. Neexistující kandidát v průzkumech dohání Clintonovou a Trumpa

Neexistující kandidát na amerického prezidenta jménem Deez Nuts, který je podle médií výtvorem jednoho teenagera ze státu Iowa, získal v nejnovějším předvolebním průzkumu skoro 10 % procent hlasů.

Šlo o průzkum mezi registrovanými voliči ve státě Severní Karolína, který kromě Nutse jako nezávislého kandidáta nabídl respondentům ještě favorita republikánů Donalda Trumpa a za demokraty Hillary Clintonovou. Ti získali 40, respektive 38 procent.

Prohlášení o kandidatuře v prezidentských volbách v roce 2016 se jménem Deez Nuts přijala Federální volební komise 26. července. Jak zjistil server Daily Beast, podal ho 15letý středoškolák Brady Olson.

Krátce poté Nutse agentura Public Policy Polling zařadila do svých pravidelných předvoleních průzkumů. "Zpočátku jsme nevěděli, že je mu 15 a že jde o žert,“ řekl agentuře Reuters analytik společnosti Jim Williams. "Viděli jsme oficiální žádost. Pokud je dobrá pro federální komisi, je dobrá i pro nás.“

Kuriózní je, že Nutsova popularita mezi voliči roste, i když je čím dál jasnější, že jde o recesi. Ve stejném průzkumu z minulého týdne v Iowě získal 8 % a o týden dříve v Minnesotě 7 %.

Olson v rozhovoru pro server Daily Beast tvrdil, že k žertu jej inspirovala zpráva o kandidátovi Limberbuttu McCubbinsovi, kocourovi z Kentucky, který se měl údajně ucházet o kandidaturu za Demokraty.