Costa Concordia

Costa Concordia Zdroj: ČTK, EPA

Kontroverzní akce: Kapitán potopené Costa Concordia přednášel v Římě o zvládání paniky

Univerzita Sapienza v Římě se stala kontroverzní díky jednomu svému přednášejícímu. Kapitán známé lodi Costa Concordia, Francesco Schettino, zde přednášel o zvládání paniky. Přitom ho čeká soud, který ho může odsoudit na 20 let za to, že opustil potápějící se obří loď, jako první. Na příkazy, aby se na loď vrátil a pomohl jejím pasažérům, nijak nereagoval. Informoval o tom list The Independent.

“Byl jsem pozván jako expert. Já dobře vím, jak se chovat v krizových situacích. Navíc jsem se plavil po všech světových oceánech, takže vím jak pracovat se všemi typy posádek. Čím to je, že pří teroristických útocích 11.září 2001 vyskakovali lidé v Americe z oken, zatímco při potopení Concordie se toto nedělo?” Říkal Schettino po přednášce.

Při potopení Costa Concordie zahynulo u italských břehů 32 lidí. Vytažení lodi z moře a její nedávné odtažení do přístavu v Janově pak stálo dvě miliardy dolarů. Schettino všechna obvinění odmítá, podle něj loď narazila na útes, protože ten nebyl zakreslený na mapě. Evakuovat lidi prý pomáhal ze břehu, proto nebylo třeba, aby zůstal na lodi.