Německo a Argenina

Německo a Argenina Zdroj: Ľubomír Kotrha

25 největších zajímavostí o fotbalovém finále Německo – Argentina

Finále fotbalového mistrovství světa v Brazílii mezi Německem a Argentinou se blíží. Co byste před nedělním večerním zápasem největší sportovní události roku měli vědět? Přehled připravil web news.com.au.

1. Finále se odehraje v neděli na Estádio do Maracanã v Riu de Janeiru ve 21 hodin večer českého času.

2. Odhadem se bude na něj dívat kolem 700 milionů lidí v televizi, ale podobné číslo se nikdy nedá přesně ověřit a fotbalová FIFA ho pravidelně kvůli sponzorům „nafukuje“.

3. Argentinskému týmu se říká La Albiceleste (bílá a světle modrá barva) a Německo má doma jméno Die Nationalmannschaft.

4. Argentinský útočník Lionel Messi, který hraje jinak za FC Barcelona, je uznáván jako nejlepší hráč světa. Říká se, že pokud by získal titul mistra světa, tak by se dostal na stejnou pozici jako jeho slavný krajan Diego Maradona a Brazilec Pelé, který byl podle mnohých nejlepších fotbalistou historie.

5. Messi je čtyřnásobný nejlepší hráč světa, má šest titulů ze španělské La Ligy, tři trofeje evropské Ligy mistrů, za Barcelonu dal 354 góly v 425 zápasech. Jeho roční plat je 27 milionů dolarů a podle odhadů má dalších 40 milionů dolarů za bonusy a reklamy.

6. Někdejší Západní Německo porazilo 1:0 Argentinu ve finále mistrovství světa ve fotbale v roce 1990, když jediný gól dal z pokutového kopu Andreas Brehme. To bylo třetí, ale zatím poslední německé vítězství na šampionátech. Argentina je od té doby poprvé ve finále.

7. Kdyby Němci vyhráli, byla by to první výhra už sjednoceného Německu, předtím vyhrálo v letech 1958, 1974 a 1990 jako NSR, tedy Západní Německo.

8. Německo se zúčastňuje šampionátu po osmnácté (hraje se v Brazílii 20. mistrovství) a jen jednou při účasti nepostoupilo ze základní skupiny a to v roce 1938.

9. Německo bude hrát rekordní osmé finále (Brazílie jich má sedm). Němci mají tři vítězství, čtyři druhá a čtyři třetí místa.

10. Naposledy hrálo Německo ve finále v roce 2002 a prohrálo s Brazílií 2:0. Pak německý fotbalový svaz změnil strategii, taktiku i přípravu mládeže a odhaduje se, že od té doby dal do fotbalu miliardu dolarů, aby dnešní hráči vrátili titul do Německa.

11. Zatímco Argentina se musela na cestě do finále potýkat se zraněnými hráči, Němci propluli k poslednímu zápasu poměrně klidně, v semifinále dokonce potupili Brazílii 7:1.

12. Problémem Argentinců je zranění Ángela Di Maríu, uvidí se, zda nastoupí. Naopak se uzdravil útočník Sergio Agüero.

13. Oba týmy se setkaly ve čtvrtfinále mistrovství v roce 2010 v Jihoafrické republice a Němci vyhráli 4:0. Za důvod výprasku byl považován nevyzpytatelný slavný trenér, kterým byl samotný Diego Maradona.


14. Německo zlomí prokletí, pokud v neděli zvítězí - žádný evropský tým totiž ještě nevyhrál šampionát, pokud se ten konal v Jižní Americe.

15. Evropské týmy získaly zatím celkově 10 vítězství ve finále mistrovství, jihoamerické mají 9 výher.

16. Argentina vyhrála světový pohár dvakrát. V roce 1978 triumfovala na domácí půdě, ale čelila podezření, že zápas v semifinálové skupině s Peru mohl být zmanipulovaný. Potřebovala nad ním vyhrát 4:0, vyhrála nakonec až moc lehce 6:0.

17. Německý trenér Joachim Löw, přezdívaný Jogi, je považovaný za elegána na lavičce. Jindy nosí svetr přehozený stylově kolem ramen, ale v Brazílii má přiléhavou černou košili.

18. Argentinský trenér Alejandro Sabella hrál osmkrát za svou zemi v roce 1983 a strávil nějaký čas v Anglii v týmech Sheffield United a Leeds United. Sabella je z bohaté rodiny, ale sám se považuje za socialistu.

19. Lionel Messi je nejenom nejlepší argentinský hráč, ale prý vede mužstvo i mimo hřiště. Po zápase s Bosnou a Hercegovinou měl přesvědčit trenéra, aby se vrátil k rozestavení 4-3-3 a údajně zasáhl do taktiky i v semifinále.

20. Německo vystřelilo zatím v Brazílii na branku 64 krát a dalo z toho 17 gólů. Argentinci měli těchto střel 61 a dali 8 gólů.

21. Německo dostalo doteď na šampionátu čtyřmi žluté karty a nemá žádnou červenou. Argentinci mají šest žlutých a také žádnou červenou.

22. Velké pozornosti se těší i přítelkyně a manželky hráčů obou týmů. Samozřejmě u Argentinců je to hlavně Messiho přítelkyně Antonella Roccuzzo. Německému internetu a sociálním sítím pak vévodí krásky Ann-Katherin Brömmel (Mario Göetze), Montana Yorke (Andre Schürrle), Lena Gercke (Sami Khedira) a Sarah Brander (Bastian Schweinsteiger).

23. Němec Thomas Müller byl do finále druhý v počtu vstřelených gólů na mistrovství, dal jich pět. Před ním byl Kolumbijec James Rodríguez se šesti brankami.

24. Argentinští fanoušci začali v průběhu turnaje zpívat novou hymnu, která si dělá srandu z hráčů pořádající Brazílie.

25. Bookmakeři celosvětově věří spíše ve vítězství Německa.