Elixír mládí

Elixír mládí Zdroj: Profimedia

Vědci podle všeho našli lidstvem hledaný elixír mládí

Tři nové studie nezávisle na sobě potvrdily, že transfúze krve mladých myší do starých zlepšuje jejich kognitivní a motorické funkce. Informoval o tom list The Washington Post.

Vědci uměle spojili krevní oběh mladé myši se starou. Čtyři týdny po spojení se v mozku staršího zvířete začaly tvořit nové neurony. Vliv to mělo i na svaly, které se podle odborníků „zázračně“ regenerovaly. V praxi to vypadalo tak, že staré myši se po experimentu lépe orientovaly v bludištích a dokázaly déle běhat v kole. Naopak mladé myši se starou krví se orientovaly hůře a jejich výkon slábl.

Neurovědec Tony Wyss Coray, autor jedné ze studií, se nechal slyšet, že experiment chce zopakovat na lidech ještě tento rok. Půjde o pacienty trpící Alzheimerovou chorobou, kteří dostanou do svých žil krev mladých lidí.

“Nyní pro pacienty trpící Alzheimerovou nemocí nemůžeme prakticky nic udělat a tohle vypadá tak jednoduše. Populace bude více a více stárnout, a pokud najdeme nějaký způsob, jak stárnutí zmírnit, ať už pomocí krve, nebo jiným způsobem, bude to velký pokrok,“ řekl Wyss Coray.