Srdce

Srdce Zdroj: Profimedia

Převrat v medicíně - vědci se snaží vytisknout lidské srdce na 3D tiskárně

Zní to jako sci-fi, ale vědci se pokoušejí vytisknout první srdce na 3D tiskárně a už zaznamenali i první úspěchy. Informoval o tom web Huffington Post.

Konečným cílem odborníků je vytvořit nové srdce z buněk pacienta a následně ho skutečně pacientovi transplantovat. Výzkum ale podle odhadů potrvá ještě minimálně deset let. První krůčky ale už vědci v tomto směru udělali. Vytiskli například chlopeň či lidské ucho.

Stuart Williams z univerzity v Louisville, který vede tým snažící se o vytisknutí kompletního lidského srdce, říká, že by první prototyp tohoto orgánu z 3D tiskárny mohl vzniknout do tří až pěti let. Nejsložitější problém je podle něj „donutit“ rozdílné buňky ke spolupráci. Do deseti let by pak měla proběhnout první experimentální transplantace vytištěného srdce do hrudi pacienta.

“Vytištění složitých orgánů, jako jsou ledviny a srdce, je problematické. Největší nesnází je poskytnout těmto orgánům dostatek kyslíku ve fázi, kdy ještě nejsou implantovány do těla pacienta,” říká doktor Anthony Atala z univerzity ve Wake Forest, který spolu se svým týmem vyvíjí 3D ledvinu.

3D tiskárna pracuje na stejném principu jako tiskárna inkoustová. Jen místo inkoustu nanáší buňky a buduje srdce vrstvu po vrstvě. Buňky poté sami srostou a vytvoří jednotnou tkáň.