Jóga

Jóga Zdroj: Archiv

Cvičení pro vás: Jóga a sex. Část třetí - (Auto)masáž v záklonu

Leh na zádech a předklon, to nejsou jen polohy z ložnic, ale výchozí pozice mnoha jógových ásan. Cvičili jsme je v minulých dvou dílech. Dnes se zaměříme na záklon, který také může významně pomoci zažehnout v našem těle chuť na milostné laškování. 

Pro zajímavost – slyšela jsem od cvičenek a cvičenců na svých hodinách jógy, že zrychleným dýcháním (nádech i výdech nosem) si přivodily stav podobný sexuálnímu vzrušení. Nemohu to potvrdit. Co vím přesně – pro náš život je dech klíčový. A s ním budeme pracovat v pozici luku. Není úplně jednoduchá, těhotné a ti, co mají problémy se zády, by se jí měli vyvarovat.

Ležíme na podložce, tentokrát na břiše. Zvedněte hlavu a chytněte si rukama zvenku své kotníky (pravá pravý, levá levý). Nebuďte rozcapení, kolena mírně přitahujte k sobě, dívejte se dopředu a zvedejte hrudník, na podložce byste měli ležet co nejmenší částí vašeho těla.

Opět dýcháte toliko nosem. Směřování vzduchu dolů do břicha vás rozhoupe. Prodlužujte nádechy a zejména výdechy. A teď to přijde. Na konci výdechu, ve kterém jste vysáli vzduch ze všech zákoutí vašeho trupu, na chvíli dech zadržte a pojezděte si po břiše a podbříšku. Pět sekund stačí. Tím prokrvujete a masírujete patřičné vnitřní orgány. A opět nádech, výdech a zádrž dechu. Párkrát za sebou. Tato záklonová pozice posiluje záda a prodlužuje svaly kolem kyčli. Po jejím provedení se proto odměňte pozicí, kdy záda „vyhrbíte“. Kolena si přitáhnete k ležícímu tělu či v kleku si lehnete trupem na stehna. A zase soustředěně dýchejte. Doporučuji pomalu. A představujte si tu chvíli, kdy se vám dech nádherně zrychlí...

Dita Fuchsová (www.vybalancovane.cz) je lektorkou komunikace, trenérkou jógy a autorkou knih „Vybalancovaně“ a „Ženin nejlepší přítel“, které pojednávají o využití jógy v běžném životě.