Cannabis cup

Cannabis cup Zdroj: Josef Šťastna

Semínka už jsou!

Když jsem posledních dvacet let psal o pěstování konopí, vždy jsem zdůrazňoval zásadní problém: V Čechách nejdou koupit kvalitní semena! Už jdou...

 

První prodej značkových semínek šlechtěného konopí jsem v Čechách zaznamenal na Internetu, zavolal jsem prodejci a vyzvídal, co a jak. Po chvíli se zjistilo, že to prostě zkouší a nemá nejmenší představu, jestli ho za to náhodou nezavřou. Slyšel prý o nějakém právním rozboru, podle kterého se to smí.

 

Nedával jsem té aktivitě mnoho šancí a na vše zapomněl. Pak mi napsal pan Jakeš z Growshopu na pražských Vinohradech, že když je teď pět kytek jen přestupek, tak začal prodávat pět semen. Ne víc, aby si nikdo nezpůsobil trestní stíhání. Tak jsme si domluvili schůzku, seděli jsme v jeho shopu, a já listoval právním rozborem, který si majitel nechal udělat od advokátní kanceláře, a skutečně. Právníci došli k tomu, že prodej semen (o kterých skutečně nejen zákon, ale ani vládní vyhláška neříká ani slova) je plně legální. Když měl rozbor na stole, začal pan Jakeš komunikovat se semennými bankami, a v půlce dubna už prodával na pultě.

 

Navštívil jsem Growshop v průběhu experimentu Očima JXD a pak měl spoustu práce, takže za pár dnů, ještě než jsem začal vůbec psát článek, volal mi kamarád Michal z jiného Growshopu, tentokrát na pražském Žižkově, že už semínka prodávají taky.

 

Video placeholde
Pan Jakeš, majitel growshopu na pražských Vinohradech • Jiří X. Doležal

Prostě - tradiční problém českého pěstitelství se zdá být konečně vyřešen! Co na to ale říká policie?

 

„Obecně je potřeba říci, že semena cannabis nejsou návykovou látkou ve smyslu zákona 167/1998 Sb., o návykových látkách. V tomto ohledu nový trestní zákoník nepřinesl žádné změny. Pokud se jedná o dovoz a následný prodej semen, dle skutkových okolností by připadal v úvahu trestní postih pro tr. čin Šíření toxikomanie dle § 287 tr.z., případně i o přípravu k trestnému činu Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dle § 283 tr. z. Prakticky považuji za reálnější stíhání pro šíření toxikomanie v případech, kdy forma prodeje a další skutkové okolnosti budou naplňovat znaky uvedené v zákoně. Obecně se domnívám, že reakce orgánů vymáhajících právo bude do budoucna přímo úměrná narůstání problémů s komerčním prodejem semen konopí "netechnických" odrůd.“, říká ředitel Národní protidrogové centrály Mgr. Jakub Frydrych.