Jiří Ovčáček, mluvčí a dezinformátor

Jiří Ovčáček, mluvčí a dezinformátor Zdroj: Profimedia.cz

Největší dezinformátoři voleb: Své místo mezi nimi má i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček

Neúspěšná politička spojená s paramilitární Národní domobranou. Mladý komunista, který chodí řečnit s antisemitou Bartošem. Hochštaplerský kšeftař s esoterikou. Mluvčí prezidenta republiky. Takové jsou profily lidí, kteří do veřejného prostoru vypouštějí dezinformace.

Dezinformace se webem nešíří samy od sebe. Do oběhu je vypouští majitelé účtů na sociálních sítích, kteří disponují v komunitě uživatelů náchylných k tomuto typu obsahu dostatečným vlivem. Ve své sociální bublině jsou tito lidé svého druhu celebritami. Jejich příspěvky na sociálních sítích mívají tisíce sdílení, šíří se exponenciálně. Problém je, že to, co klíčoví lidé pouštějí do světa, se často míjí s realitou. Jde o dezinformace, fake news, manipulace.

„Potíž je v tom, že se tyto dezinformace vyvracejí o to hůř, oč rychleji se šíří. Na jejich popření občas nestačí ani oficiální vyjádření člověka, o kterém jsou rozšiřovány," řekl pro INFO.CZ Petr Nutil z platformy PoPravdě!, která rozkrývá dezinformace v předvolební kampani.

Zemanův muž Jiří Ovčáček: Peroutku nenašel, školy nedokončil a kdo ho vyhodil? >>>

Nela Lisková

Své o tom ví předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. O tom v roce 2016 Nela Lisková do světa internetu vypustila následující tvrzení: „Bělobrádek nás ženy vyzývá, abychom se uvolily v rámci zvýšení populace ke styku s imigranty, což považuji za nehoráznou prasárnu a pohrdání námi, českými ženami.”

Bělobrádek to popřel a důsledně doložil, že se takového výroku nikdy nedopustil. Přesto mu ho lidé na sociálních sítích dodnes předhazují.

Nela Lisková je v kontextu české dezinformační scény jednou z nejvýkonnějších a nejvlivnějších postav. Někdejší uchazečka o politickou kariéru prošla ČSSD, poté kandidovala za stranu LEV21 expremiéra Jiřího Paroubka. Neúspěchy ji přiměly hledat naplnění na okraji politické scény, kde se záhy začala projevovat jako tvrdá rasistka.

„Jasný důkaz, že IQ negrů je pod úrovní primátů a měli by dál makat na plážích s bavlnou a držet hubu a krok,” napsala například Lisková na svůj účet na ruské sociální síti V Kontaktě.

Její facebookový účet bývá pravidelně blokován kvůli porušování pravidel komunity. Naposledy se jí to stalo včera poté, co nasdílela obrázek z falešného twitterového účtu Jiřího Drahoše. Prezidentský kandidát se zde „přiznává” ke svému členství v Římském klubu.

Nela Lisková dostává pravidelně prostor na dezinformačních webech, a to například v souvislosti s rusko-ukrajinským konfliktem. Lisková stála na „velkoruské” straně a podporovala Putinovu expanzi na Krym. V Ostravě se stala „honorární konzulkou” samozvané Doněcké lidové republiky, což jí zajistilo utěšený zájem. Lisková je také členkou vedení paramilitární Národní domobrany.

Petr Cvalín, Tomáš Marný a Jiří Ovčáček. Profily dalších dezinformátorů si přečtěte na info.cz >>>