Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Lidi, neblbněte! V prezidentské volbě jde o hodně, ale ne o úplně všechno

Přemýšlím, že na chvíli si dám pokoj od sociálních sítí. Už se mi skoro nechce rozčilovat nebo smutnit nad přívalem agrese vůči jednomu nebo druhému kandidátovi na prezidenta. Možná se to někomu může zdát od šéfredaktora časopisu, který na svých obálkách nešetří sarkasmem, ironií a ostrými útoky proti jakémukoliv náznaku falše a přetvářky, trošku pokrytecké. Ale to, co za hnůj se vyvalilo do veřejného prostoru jen několik hodin po uzavření volebních uren, mě opravdu nebaví. Shrnu to stručně asi takto:

Co se stane, pokud zvítězí Jiří Drahoš? Na Hradě usedne muž, kvůli němuž do několika měsíců, nejpozději let zaplaví naši krásnou vlast desetitisíce nelegálních muslimských migrantů, kteří budou brát měsíčně na dávkách desetinásobek toho co čeští penzisté. A místo škol, nemocnic a dětských hřišť se budou stavět mešity.

Podepíše evropskou smlouvu Dublin IV o povinném přerozdělování migrantů, sociální chartu, přijme euro a ožebračí nás o veškeré úspory, nehledě na to, že budeme z rozpočtu dotovat nemravně vysoké důchody řeckým důchodcům. A taky si čtu, že je nevěrohodný, protože před třiceti lety podepsal spolupráci se Státní bezpečností kvůli tomu, že… ne, to se mi příčí i parafrázovat.

A co se stane, když vyhraje Miloš Zeman? Zde stručně: Velmi rychle umře na rakovinu. A než se tak stane, potvrdí se, že má umělou nohu. A než se tak stane, s Putinem se dohodne na tom, že se Česká republika stane novou ruskou gubernií. A prodá zbytek klíčových českých firem do rukou Číňanů. A vypíše referendum k vystoupení ze Severoatlantické aliance.

A taky se bude na sociálních sítích šířit poťouchlá výzva Zemanovým voličům, že nemusí chodit k druhému kolu prezidentských voleb, protože se započítává už jejich hlas z prvního kola. A že kdo ho přesto volí, je hlupák, xenofob, rasista, fašista a bůček si koření řepkou olejkou.

Troufám si tvrdit, že k žádné z temných předpovědí nedojde a že v případě vítězství nebude Miloš Zeman tak špatný prezident, jak si o něm myslí i ten jeho největší odpůrce, což stejně tak platí i pro Jiřího Drahoše.

Ten bude mít blíže k Bruselu, než je eurorealistům milé. Možná nebude mít překvapivá řešení případné patové situace při sestavování vlády. Ale rozhodně vnitřně nerozvrátí Českou republiku přílivem muslimských migrantů otevřením hranic a podepisováním smluv, proti nimž stojí většina občanů i poslanců. Spíše se na Hrad vrátí smysl pro monarchistickou tradici výkonu prezidentské funkce, hlava státu se bude objevovat v prezidentské lóži Národního divadla, mezi studenty, na kulturních akcích a bude v dobrém slova smyslu kladečem věnců.

A Miloš Zeman? I jeho dosavadní prezidentský mandát nebyl jen černočerná tma, bez ohledu na jeho totální excesy, o kterých jsme tolikrát psali, že je nemá smysl opakovat. Ale jeho názor na bezpečnost Evropy, migraci a postavení Izraele je prostě výrazem politické odvahy říkat pravdu bez ohledu na to, kterýpak nevolený panák z Bruselu ho bude urážet – a nás s ním – a tvrdit, že českého prezidenta už nikdo nebere vážně a že přivádí svou zemi na okraj Evropy.

Jistě, v prezidentských volbách jde o hodně. Ale přece ne o úplně všechno, lidi.